Македонија, Запад подржава Џаферија, кључеви код Вељаноског

Албански политичари у Македонији задовољни после састанка са америчким дипломатом Брајаном Хојтом Јијем. Али Ахмети: САД и ЕУ подржавају избор Талата Џаферија за председника Собрања. У понедељак тешки разговори са челницима ВМРО-ДПМНЕ и председником Ђорђем Ивановим. Полиција трага за преосталим осумњиченим за нереде у Собрању.

Представника Стејт департмента Брајана Хојта Јиа права искушења очекују у понедељак када се састаје са председником Македоније Ђорђем Ивановим и шефом ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, чије присталице не признају избор Талата Џаферија за председника Собрања.

"Подршка САД и ЕУ (Џаферију) значи да Трајко Вељаноски више није председник Собрања", рекао је Ахмети после сусрета са америчким дипломатом, наводећи да коалиција предвођена лидером СДСМ-а Зораном Заевим "треба да се окрене изградњи институција".

Хојт Ји је током дана разговарао и са представницима Покрета за реформе ДПА и Алијансе за Албанце, Арбеном Тараваријем и Веселим Мехметијем.

Према плану коалиције социјал-демократа и три албанске странке, Вељаноски до уторка треба да преда кабинет Џаферију, док председник Ђорђе Иванов има десетак дана да се предомисли и мандат за састав владе додели Заеву.

Дан пред састанак Брајана Хојта Јија са Ивановим и Груевским, међутим, нема назнака да би ВМРО-ДПМНЕ могао устукнути па остаје нејасно на који ће се начин Македонија искобељати из "интеррегнума" у који је запала после децембарских ванредних парламентарних избора.

ВМРО-ДПМНЕ је, чак, пооштрио реторику, оптужујући ривалске социјал-демократе да "дуго и смишљено покушавају да згазе и униште Македонију" и "прогурају политику за коју нису добили подршку народа".

Истовремено, Груевски је, у покушају да мобилише присталице, окупио коалиционе партнере који су, после сусрета у седишту ВМРО-ДПМНЕ, осудили "неуставан и нелегалан" поступак избора председника Собрања, упозоравајући лидере СДСМ-а да ће кривично одговарати за поступке.

Суштински, дубоко подељена Македонија тренутно има два председника Собрања, Талата Џаферија којег подржава СДСМ и три албанске странке, али и Трајка Вељаноског, код којег се још увек налазе кључеви скупштинског кабинета.

Први тест крхке стабилности Македонију би могао задесити већ у уторак ујутро када се очекује долазак Џаферија у кабинет у Собрању, чему се ВМРО-ДПМНЕ жестоко противи.

Одлучност присталица Николе Груевског могла би пољуљати потрага за преосталим изгредницима, које скопско тужилаштво сматра одговорним за насиље у парламенту, у којем је повређено стотинак људи. За сада је ухапшено седам особа, а затражен је притвор за 14 од 15 осумњичених. За једног осумњиченог тражи се мера надзора.

Један од "тражених", глумац Владо Јовановски, који је претходних месеци био у центру пажње због учешћа у протестима "Заједно за Македонију", виђен је у недељу на верској свечаности на југу Македоније, пишу медији у Скопљу.

Председник Иванов, који је претходно најављиван као почасни гост скупа, није се појавио не објашњавајући разлоге изостанка.

На скупу у манастиру "Свети Јован Претеча" владика канонски непризнате МПЦ Петар позвао је Македонце "на одбрану отаџбине", упозоравајући их да ће, уколико не крену тим путем, остати "без цркве и државе".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво