Русија о уласку Црне Горе у НАТО: Преузмите одговорност за последице

Министарство спољних послова Русије је, у вези са одлуком Скупштине Црне Горе о уласку у НАТО, констатовало "са дубоким жаљењем" да садашње руководство Црне Горе и његови "западни покровитељи ипак нису послушали глас разума и савести".

"Усвајање фундаменталних аката који се тичу основних питања националне безбедности гласањем појединачних посланика на основу склепане формалне већине, без обзира на мишљење народа земље, представља демонстративни чин кршења свих демократских норми и принципа", наводи се у саопштењу руског министарства.

У вези са тим, како се додаје, Москва задржава право да доноси одлуке о заштити своје националне безбедности.

Руско министарство, такође, сматра да они који су гласали за придруживање НАТО-у, "под плаштом наводне руске претње", преузимају на себе одговорност за последице, како се наводи, "спровођења планова спољних сила које теже да продубе постојеће линије раздвајања у Европи и на Балкану, забију клин у пријатељске односе Црногораца са Србима и Русима, засноване на дубоким историјским традицијама".

"Срамне епизоде незаконитог НАТО бомбардовања Југославије у којем је било жртава и у Црној Гори, укључујући и деце, лицемерно су тумачене као да је то, рецимо, кривица Србије, која је у сукобу са Алијансом. Игнорисана је воља скоро половине становништва земље која се противи 'приоритету НАТО-а' у спољној политици. Какав цинизам мора бити, па да се без имало стида изјави да за такву одлуку није потребно мишљење народа, како је то пре неки дан изјавио председник Црне Горе Филип Вујановић", истиче се у документу, преноси Спутњик.

Руско министарство констатује да, узимајући у обзир капацитет Црне Горе, Северноатлантски пакт тешко да ће добити значајну "додату вредност".

"Међутим, Москва не може да игнорише стратешке последице овог корака. Због тога задржавамо право да доносимо такве одлуке које су усмерене на заштиту наших интереса и националне безбедности", закључује се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво