Реаговања поводом догађаја у Македонији

Званичници из региона и света огласили су се поводом најновијих нереда у Македонији који су избили када је у четвртак увече група присталица ВМРО-ДПМНЕ упала у македонско Собрање после избора Талата Џаферија за председника парламента.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је шокиран насиљем у македонском Собрању и позвао све стране да приступе дијалогу.

"Све стране морају да поштују демократски процес и да се упусте у дијалог, а не у насиље", објавио је Столтенберг на Твитеру.

НАТО је упозорио Македонију, земљу која је кандидат за чланство у том савезу, да не допусти да се поново догоди слично насиље после упада демонстраната у зграду Собрања. 

И висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан најоштрије су синоћ осудили насиље у македонском парламенту, и такође позвали на враћање ствари у "демократски процес".

"Насиље у парламенту потпуно је неприхватљиво и ми позивамо на смиривање и уздржаност. Министарство унутрашњих послова и полиција морају да осигурају безбедност парламента и његових чланова", наведено је у синоћном заједничком саопштењу Могеринијеве и Хана.

Директор Канцеларије ОЕБС-a за демократске инситуције и људска права (ОДИХР) Мајкл Георг Линк осудио је напад на македонске посланике у Скопљу и позвао на предузимање хитних корака како би се ситуација решила мирно.  

САД "снажно осуђују" нападе на посланике у македонском парламенту и позивају власти те земље да осигурају безбедност свих посланика, спроведу темељну истрагу о нападу и изведу пред лице правде одговорне за насиље, саопштио је портпарол Стејт департмента Марк Тонер.  

Америчка амбасада у Скопљу је још синоћ реаговала осудом насиља и навела да признаје избор Талата Џаферија за председника Собрања.

"Већина посланика изабрала је Талата Џаферија за председника парламента током регуларне, продужене седнице Собрања, пред јавношћу и медијима. Ми ћемо са њим сарађивати ради подршке демократији у интересу Македоније", пише у саопштењу америчке амбасаде.

И министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел осудио је насиље у Собрању и позвао на формирање владе као следећи корак после избора.

"Доживели смо сада у (БЈР) Македонији, кандидату за пријем у ЕУ, да се упадне у Собрање, да буду ударани посланици и да тамо влада атмосфера која уопште није спојива с оним што ми очекујемо у Европи", рекао је Габријел, а преноси македонска државна агенција МИА.

Немачко министарство спољних послова пренело је македонском амбасадору у Берлину честитке због избора Талата Џаферија за председника Собрања, а одговорне у Скопљу позвало на брзо формирање владе у складу са резултатима избора. 

Истовремено, Турска је изразила "дубоку забринутост" због политичке кризе у Македонији и насиља у Собрању, инсистирајући на стварању нове владе унутар демократских принципа.

Турско председништво је у писаном саопштењу изразило да се нада да ће се "разлике у мишљењу" у Македонији ускоро решити кроз дијалог и толеранцију.

Бивши шведски премијер и дипломата Карл Билт сматра да Европска унија треба брзо да контактира Талата Џаферија као председника македонског Собрања.

"ЕУ би требало да буде брза и одлучна у признавању новог председника македонског парламента Џаферија и у успостављању контакта са њим", написао је Билт на свом налогу на Твитеру.

"Стање у Македонији – пример спољног мешања" 

Огласио се и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, наводећи да најновија ситуација у Македонији представља пример опасности настале услед константног спољног мешања у унутрашње послове једне земље.

Сијарто је на маргинама састанка шефова дипломатије ЕУ у Валети рекао за МТИ да је Македонија некада имала стабилну владу која је побеђивала на пет узастопних избора.

Међутим, констатовао је Сијарто, у последње две до три године дошло је великог мешања у македонске унутрашње ствари.

"Амбасаде које представљају државе удаљене хиљаде километара одатле, диктирале су датум када су желеле да избори буду одржани, организације блиске (америчком милијардеру) Џорџу Соросу организовале су антивладине акције, а мањинске партије добијале су инструкције од владе једне суседне земље", рекао је Сијарто.

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да је за смиривање политичке ситуације у Македонији непходан консезус свих политичких фактора.

"Врло је лоша вест да се у Македонији догодила ескалација насиља. Очигледно да је ровита политичка ситуација, односи не могу бити смирени и у оквиру Македоније је неопходан консензус свих политичких фактора окупљених око председника, што би могло да води ка смиривању", рекао је Додик у изјави новинарима на маргинама "Јахорина економског форума".

Истиче да је судбина Македоније увек била у рукама њених грађана, те да је неопходно да тако и остане, без обзира на чињеницу да су избори били недавно и да неке политичке комбинације усложњавају ситуацију у тој земљи.

Лидер ГЕРБ-а и највероватнији будући премијер Бугарске Бојко Борисов саопштио је да је од "пресудне важности" за његову земљу да Македонија "задржи свој суверенитет и интегритет".

Борисов је додао да је важно и да Македонија настави пут евроатлантских интеграција.

Хрватски премијер Андреј Пленковић најоштрије је осудио нападе на посланике, новинаре и припаднике полиције који су се догодили синоћ у Собрању и позвао све политичке актере у земљи да раде на снижавању тензија и у складу с демократским начелима и процедурама. 

Министарство иностраних послова Словеније осудило је у саопштењу насиље и затражило заштиту институција и поштовање демократског процеса. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво