Протест ДФ-а на Цетињу, запаљена застава НАТО-а

Око 200 присталица опозиционог Демократског фронта протестовало је на Цетињу испред зграде у којој посланици Скупштине Црне Горе треба да потврде одлуку о уласку Црне Горе у НАТО. Демонстранти запалили заставу НАТО-а.

На Цетињу се пред почетак седнице Скупштине окупило око 200 присталица ДФ-а, који су узвицима "лопови", "убице", "издаја" пропратили долазак посланика у зграду у којој се одржава седница.

Протест је протекао мирно, иако је на почетку било мањих инцидената и "гурања", а један од учесника позвао је полицију да "одстрани провокаторе с Цетиња" јер желе да скуп протекне у миру. На крају протеста запаљена је застава НАТО-а испред зграде у којој Скупштина одлучује о приступању НАТО-у.

Челници ДФ-а поручили су да ће "у погодном тренутку" променити одлуку о уласку у НАТО.

"Ми ћемо да замрзнемо чланство и одемо на референдум", поручио је један од челника ДФ-а Андрија Мандић.

"Нећемо признати одлуку", "Руке су вам крваве", "Дижући руке за НАТО поново бомбардујете Црну Гору, Србију...", поручио је на скупу један од челника Фронта Милан Кнежевић.

Он је одлуку Скупштине на којој ће бити потврђен улазак Црне Горе у НАТО назвао "актом велеиздаје".

Окупљенима се обратио и премијер бивше Савезне Републике Југославије Момир Булатовић.

"Тужан сам и забринут. Осећам се пониженим. Ово је превара силе и лажи над слободно израженом вољом грађана. Једино што нас охрабрује је то да те победе никада нису биле дугог даха", казао је Булатовић, који је додао и да је "НАТО злочиначка војна алијанса".

"НАТО је тренирао строгоћу над СРЈ убивши 2.500 људи... После тога су кренули на Авганистан и Ирак", рекао је Булатовић.

Учесници протеста носили су транспаренте на којима је писало "НАТО убице, крваве су вам руке", "Нисте овде добродошли", српске заставе и црногорски крсташ барјак.

Испред зграде Скупштине општине Цетиње, на улазу у град и на улицама, било је видљиво појачано присуство полиције.

Седници Скупштине Црне Горе присуствоваће 46 од 81 посланика, пошто од октобарских парламентарних избора Скупштину бојкотује цела опозиција.

Највећи део опозиције тражи референдум о ступању у НАТО, али устав не обавезује власти да га распишу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво