Борисову мандат за формирање бугарске владе

Председник Бугарске Румен Радев дао је данас мандат за формирање владе бившем конзервативном премијеру Бојку Борисову.

У влади ће први пут бити и националистичка странка Уједињене патриоте која је освојила треће место на изборима у марту.

Радев је рекао да је убеђен да ће нова влада "одговорити на основна очекивања Бугара - безбедност, раст прихода, правду и поштовање закона", а Уједињене патриоте је назвао "европским националистима".

Састав нове владе мора бити објављен до среде, пре изгласавања у парламенту дан касније.

За победника избора Бојка Борисова и његову партију Герб Уједињене патриоте су биле једини избор за коалицију, а подржавали су његову владу од 2014. до 2016. иако нису били њен део.

Уједињене патриоте су после тога прихватиле позитиван став о ЕУ и ублажиле реторику о ромској и турској мањини, иако се и даље противе прихвату миграната.

Герб и будући партнери су данас постигли договор о коалицији у којем се наводи да "чланство Бугарске у ЕУ и НАТО гарантује безбедност земље", а да је председавање Бугарске Европским саветом у првој половини 2018. "јединствена прилика да се учврсти положај Бугарске у европској породици".

Борисовљева влада очекује подршку и од популистичког покрета Воља и бар повремено од мањинске турске странке МДЛ, иако ни једни ни други неће бити део владе.

Борисов је био премијер Бугарске од 2009. до 2013. а затим од 2014. до краја 2016, када је поднео оставку због пораза кандидаткиње његове партије на председничким изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи