Криза власти у Хрватској, Пленковић сменио тројицу министара из Моста

Хрватски премијер Андреј Пленковић експресно је сменио три министра из Моста који су галсали за неповерење министру финансија Здравку Марићу. Марић је пре министарске фотеље био директор у "Агрокору" и опозиција сматра да је знао да је компанија лажирала финансијске извештаје на основу којих је добила повлашћени кредит од Хрватске поштанске банке.

Пленковић је на седници владе, коју хрватски медији описују као веома драматичну, разрешио министра унутрaшњих послова Влаху Орепића, министра правосуђа Анту Шпрљу и министра заштите околине и енергије Славена Добровића.

"Молим секретара да припреми одлуку о разрешењу три Мостова министра", рекао је премијер након гласања.

Како наводи портал Индекс, три разрешена министра изашла су са седнице владе, не дајући изјаве новинарима.

Орепић, Шпрље и Добровић гласали су против предлога да Влада одбије захтев опозиције за покретање поверења министру финансија Здравку Марићу.

Четврти министар из редова Моста, Иван Ковачић није био на седници владе, али је у изјави Тпорталу рекао да подржава став Мостових мининистара.

Председник Моста и Хрватског сабора Божо Петров оценио је да је Пленковић кренуо у рушење владе.

"Овим чином креће се у рушење владе. ХДЗ за годину дана други пут руши сопствену владу", рекао је Петров новинарима после неочекиване одлуке премијера да затражи смењивање тројице министара из Моста, коалиционог партнера ХДЗ-а у влади.

Петров је рекао да Мостови министри нису гласали против владе, већ против Марића и да неће рушити владу и истакао да је Пленковић тај "који треба да одговори хоће ли је рушити".

"Мост сноси одговорност за своје министре, а министар финансија Здравко Марић је одговорност ХДЗ-а", рекао је Петров.

Оценио да је реч о "исхритреном потезу" и да Пленковић "покушава да разреши тројицу министра Моста иза којих стоје резултати".

"Моја је политика је политка одговорности. И oно што ћемо урадити да ћемо осигурати стабилност инсититуција, власти,постићи политичке договоре који ће омогућити да наставимо све оно што је добро и што радимо", истиче Пленковић. 

Опозициона Социјалдемократска партија (СДП) предложила је покретање питања поверења у Сабору министру финансија Здравку Марићу због кризе у "Агрокору".

СДП тврди да Марић не може да обавља ту функцију с обзиром да је пре доласка у Владу био на функцији извршног директора за стратегију и тржиште капитала у посрнулом хрватском концерну "Агрокор".

"СДП је спреман преузети одговорност за Хрватску јер смо је два спасавали из кризе и спремни смо трећи пут је ставити на пут раста и развоја", каже Давор Бернардић из СДП-а.

"ХНС либерални демократи неће суделовати у никаквим преслагивањима", истиче Анка Мрак Тариташ из Хрватске народне странке. Онај чија је прошлост довела опстанак Владе у питање, тврди, ради одговорно.

Министар финансија Хрватске Здравко Марић каже да од првог дана у свом мандату ради у јавном интересу.

А његове колеге које је Пленковић сменио, по закону остају министри све док им поверење не ускрати и Сабор.

Коалициона Влада ХДЗ и Моста има 20 министара од којих су 16 из ХДЗ-а, а четири из Моста.

Реч је о првој великој кризи власти у Хрватској од формирања коалиционе владе ХДЗ-а и Моста у јесен прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи