Марковић: Руске санкције на вино због чланства у НАТО-у

Премијер Црне Горе Душко Марковић је оценио да је одлука власти Русије да забране увоз црногорског вина политички мотивисана због одлуке Црне Горе да се придружи НАТО савезу.

Црногорске "Плантаже", извозник вина у Русију, одбациле су као нетачне наводе санитарних власти Русије да је у вину тог произвођача недозвољена количина пестицида и пластике због чега је забрањен увоз.

Руска федерална служба за санитарни надзор, "Роспотребнадзор", саопштила је раније да је ове године у 24 пошиљке "Плантажа" контролом открила пестициде и пластику, због чега су с тржишта производи који не одговарају стандардима повучени, а предмет је предат суду.

Руске власти тврде да, упркос упозорењима, црногорско предузеће "13. јул" није доставило информације да је елиминисало недостатке, због чега је 26. априла обустављен увоз алкохолних пића "Плантажа" у Русију.

Директор тог црногорског државног прозвођача и извозника вина Милан Милутиновић је на ванредној конференцији за медије саопштио да "нису тачни подаци" санитарних власти Русије, те да су "Плантаже" узорке извезених серија "слале на проверу у три сертификоване лабораторије чији су налази показали да спорних састојака нема, или су у сто пута мањем проценту у односу на оне које је објавила" руска служба.

По његовим речима, одлука Русије ће нанети велику штету компанији која петину свог извоза пласира на тржиште Русије, где су "Плантаже" у протеклих пет година продале 10 милиона флашираних производа.

"Много већа штета нанета је нашем бренду због оваквих оптужби. Ми извозимо у 42 земље света, неке од њих имају најстроже критеријуме квалитета, и никада нисмо имали оваквих проблема", додао је Милутиновић.

Црна Гора се 2014. године придружила санкцијама ЕУ против Русије, због кризе у Украјини. Русија је против Црне Горе увела контра мере, али је вино остало на листи производа који нису били под руским ембаргом.

По оцени црногорског премијера Душка Марковића, "јасно је да је одлука у контексту НАТО чланства".

Поручио је руским грађанима да су "неодговорношћу политике њихових власти, изгубили прилику да конзумирају најбоља вина".

Скупштина Црне Горе ће у петак на Цетињу потврдити Протокол о чланству у Северноатлантском савезу.

Уочи те одлуке појачана је кампања медија из Русије којим одвраћају руске туристе да долазе у Црну Гору, представљајући је као небезбедну.

Таква кампања, међутим, за сада не даје резултате, јер је према подацима Туристичке организације Русије, продаја аранжмана за Црну Гору повећана за два до три пута у односу на прошлу годину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи