Аустрија, опречне реакције о предлогу забране превремених избора

Захтев председнице Суда за ревизију Маргит Кракер да се уведе забрана за превремене парламентарне изборе у Аустрији наишао је на негативну реакцију владајуће коалиције, коју чине Социјалдемократска партија(СПО) и Народна странка (ОВП), али и председника Аустрије Александера ван дер Белена.

Кракерова је, у интервјуу једном аустријском дневнику, рекла да би требало забранити превремене изборе јер они паралишу рад владе.

Исто тако заложила се за смањење мандата посланицима са актуелних пет на четири године.

Председник Аустрије поручио је да не подржава ове захтеве.

"Не видим никакву сврху томе. Тек смо пре не тако дугог времена продужили мандат са четири на пет година", рекао је Ван дер Белен аустријској телевизији ОРФ.

Објаснио је да је уставно право већине у парламенту да донесе одлуку о расписивању превремених избора.

"За одузимање таквог права парламенту морају постојати веома важни разлози, али то не видим тренутно", указао је Ван дер Белен.

Шеф посланичког клуба ОВП Рајнхолд Лопатка поручио је Кракеровој да Суд за ревизију има многе задатке, али да свакако избори нису тема којом треба да се бави.

Шеф посланичког клуба СПО Андреас Шидер одбацио је предлог Кракерове и рекао да се најпре мора јасно рећи шта је у њеној надлежности, те додао да потом треба истаћи да би њена идеја имала далекосежне измене Устава као последицу.

Опозиција није јединствена око предлога председнице Суда за ревизију.

Док Слободарска партија (ФПО) сматра да се ради о "глупости", Зелени су уздржанији и сматрају корисним дискусију на ову тему, док Група грађана под називом НЕОС и Тим Штронах подржавају изнети предлог.

Иначе аустријска влада већ дуже време спутана је у обављању дужности, јер коалициони партнери често разматрају могућност расписивања превремених избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара