Хрватска министарка: Фрљић провокацијама подстиче ружне реакције

Хрватска министарка културе Нина Обуљен Коржинек је, поводом бурних негодовања и протеста у Сплиту против представе "Наше насиље и ваше насиље" Оливера Фрљића, оценила да он "провокацијама заправо тражи и подстиче ружне реакције", преноси "Хина".

"Бојим се да оваквим провокацијама Оливер Фрљић заправо и тражи такву реакцију, и на неки начин заправо подстиче врло ружне реакције. У крајњем случају и његов данашњи интервју у којем он комплетну Владу и државу оптужује да је то једна фашистичка држава, мени је потпуно неразумљив", рекла је хрватска министарка гостујући у Дневнику ХТВ-а.

Тврди да се "залаже за уметничке слободе" и да су "прошла времена када је министар одређивао ко ће снимати какве филмове, објављивати књиге, радити представе или забрањивати позоришне представе".

"Међутим, овде заправо једна политичка порука не доприноси толеранцији", рекла је Обуљен Коржинек.

Фрљић је интервјуу данашњем Националу рекао раније да је Хрватска уз Пољску и Мађарску "трећа перјаница захуктале ЕУ фашизације".

"Плоча са натписом 'За дом спремни' у Јасеновцу само је спољна манифестација дубоке фашизације хрватског друштва", рекао је Фрљић и оценио да је пуно актера томе придонело у последњих 25 година, али да се "на првом месту још увек суверено држи ХДЗ".

Приказивање Фрљићеве представе у Сплиту је због синоћњих протеста почело са закашњењем. Присталице локалних одбора Хрватске странке права, Хрватске чисте странке права и Координација хрватских удружења ветерана организовали су протест на којем је редитељ грубо извређан.

Након протеста полиција је против 18 особа поднела оптужне предлоге због нарушавања јавног реда и мира.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи