Заев после састанка са Ахметијем: Пажљиво пратите ситуацију

Лидер опозиционог СДСМ-а Зоран Заев, који се накратко састао са председником албанске партије ДУИ Алијем Ахметијем, поручио је скупштинским извештачима да "пажљиво прате ситуацију".

Тај мистериозни одговор лидера Социјалдемократске странке Македоније, како се наводи, улива наду да би парламентарна већина могла данас или већ сутра да изабере председника Собрања, а потом и да формира нову владу.

Позивајући се на изворе из СДСМ-а, македонски медији наводе да се Заев на овај корак одлучио како би зауставио "двоструку игру" Ахметија са том странком и ВМРО–ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског.

Заев је, како се наводи, уверен да је управо та игре лидера ДУИ изазвала блокаду у парламенту и спречила формирање нове владе.

Исти извори кажу да је Заев Ахметију пренео неке, како се наводи, важне поруке са међународног нивоа.

Ове информације, међутим, немају званичну потврду.

Раније је јављено да су осамнаестог дана конститутивног заседања македонског парламента Заев и Ахмети одржали су десетоминутни састанак у скупштинским просторијама, након чега су посланици те две партије напустили седницу.

Позивајући се на незванична сазнања, скопски медији су пренели да су се Заев и Ахмети договорили о избору Талата Џаферија за председника парламента и на тај начин прекину вишемесечну постизборну агонију у вези са формирањем нове владе.

Европска унија, како пишу тамошњи медији, разматра могућност увођења санкција појединим македонским лидерима, пре свих председнику Ђорђу Иванову и лидеру ВМРО–ДПМНЕ и бившем премијеру Николи Груевском, због блокаде рада парламента и избора нове реформске владе.

Претходно је могућност санкција појединцима из власти најавио и Стејт департмент.

Санкције би се, како је наведено, огледале у забрани путовања и блокади рачуна.

Четири и по месеца од ванредних парламентарних избора Македонија нема владу, нема председника парламента, а мандати градоначелника и председника општина су истекли, јер редовне локалне изборе није имао ко да распише.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво