МСП БиХ: Недипломатско понашање Додика

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине најоштрије је осудило, како се наводи, примитивно и недипломатско понашање председника Републике Српске Милорада Додика, који је у Доњој Градини одбио да се рукује са амбасадорком САД у БиХ Морин Кормак.

На комеморацији у Доњој Градини за жртве усташких злочина, Додик, кога су САД прошле године ставиле на "црну листу", руковао се са свим политичарима, али када му је амбасадорка Кормак пружила руку, он је то игнорисао.

Из Министарства спољних послова, међутим, поручују да јучерашњи комеморативни скуп и место страдања треба да буду одвојени од дневне политике и испољавања личних фрустрација, јер свако окупљање у помен тако страшних злочина мора бити посвећено искључиво жртвама.

"Јучерашњи поступци председника Републике Српске Милорада Додика штете и угрожавају међународни углед Републике Српске и Босне и Херцеговине, посебно узимајући у обзир чињеницу да је амбасадорка Сједињених Америчких Држава Морин Кормак на комеморативни скуп у Доњој Градини била позвана заједнички од Владе Републике Српске и Владе Републике Србије", наводи се у саопштењу тог ресора.

Подсећа се и да је Додик лично председавао Одбором за обележавање Дана сећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрацијском логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, који је био задужен за организацију скупа.

Додају да покушаји јавног понижавања и вређања дипломата највишег ранга других земаља превазиђен дипломатски метод, поготово када је усмерен према људима који су се одазвали позиву да присуствују догађајима важним за земљу домаћина како би се поклонили недужним жртвама.

"Министарство спољних послова Босне и Херцеговине још једном изражава захвалност представницима свих земаља и међународних организација који су присуствовали јучерашњем комеморативном скупу и одали почаст недужним жртвама", поручују из МСП-а БиХ.

Након што је Додик одбио да се рукује са Кормак, она је изјавила да је у Доњу Градину дошла "да би одала почаст жртвама", не коментаришући директно Додика.

"Политичари говоре за себе, нити ме брину, нити желим да коментаришем те гестове. Имала сам добре и позитивне састанке и боравила у доброј атмосфери у Републици Српској", изјавила је Кормакова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи