"Уклоните усташки поздрав" на комеморацији у Јасеновцу

У спомен-подручју Јасеновац одржана комеморација жртвама тог усташког концентрационог логора под покровитељством хрватског парламента. Антифашистичке организације истакле транспарент којим позивају власти да се уклони спомен-плоча са усташким поздравом.

"Колона сећања" која је од Меморијалног музеја кренула ка споменику "Камени цвет" данас је била значајно мања него она јуче, на комеморацији коју су организовали Српско народно веће и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске,  пренела је регионална Телевизија Н1.

Чланови антифашистичке организације су пред колону раширили транспарент на коме је писало "Уклоните усташки поздрав".

Током комеморације, којој нису присуствовали преживели логораши, није било говора, већ су само положени венци и одржана је молитва за жртве. Такође је одржан свечани драмски и уметнички програм, преноси портал Индекс.

Данашњој државној комеморацији присуствовали су премијер Андреј Пленковић, изасланик председника парламента Марко Сладољев, шеф дипломатије Давор Иво Штир, министарка културе Нина Обуљен Коржинек, градоначелник Загреба Милан Бандић и други званичници.

Комеморација у спомен-подручју Јасеновац одржава се у част жртава усташког концентрационог логора, који су 22. априла 1945. године извели пробој. Од 600 логораша, преживело је њих стотинак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво