Главаш се враћа у Сабор

Бранимир Главаш, хрватски политичар и ратни злочинац, оснивач Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ), од 3. маја поново ће бити саборски заступник.

Његовом захтеву удовољио је Мандатно-имунитетни одбор.

Главаш је био и један од оснивача и некада најутицајнијих челника актуелне владајуће Хрватске демократске заједнице. ХДЗ је напустио 2005. да би формирао нову регионалну странку ХДССБ.

Иначе, Тужилаштво Србије је Главаша 2011. на основу оптужнице Војног тужилаштва Југословенске народне армије оптужило за ратне злочине и геноцид над Србима.

Главаш се терети да је као један од команданта Осијека за време рата у Хрватској 1991/1992. године одговоран за ратне злочине над цивилима српске националности.

Због тога је му је, на захтев Државног тужилаштва Хрватске, 10. маја 2006. Хрватски сабор укинуо заступнички имунитет ради покретања кривичног постука.

Истражни судија Жупанијског суда у Загребу му је одредио притвор, а након вишедневног спора по питању месне надлежности скинут му је имунитет. Дана 26. октобра је притворен.

У притвору је одмах започео штрајк глађу, који је трајао до 3. децембра када је из здравствених разлога прекинута истрага.

Истрага је поново отворена 8. фебруара наредне године.

Главаша је загребачки Жупанијски суд прогласио кривим у два случаја, за убиство најмање 10 српских цивила на обали Драве током 1991. и 1992. године, и за затварање петоро и убиство двојице српских цивила у седишту секретаријата за народну одбрану, коме је Главаш као руководилац одбране Осијека тада био на челу.

У првом предмету осуђен је на пет, а у другом осам година, из чега му је изведена јединствена казна од 10 година затвора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара