Нова словеначка влада

Председник нове словеначке владе левог центра Борут Пахор представио је свој кабинет од 18 министара, најављујући да ће у четвртак послати њихова имена парламенту на одобрење. Нова влада Словеније планира да преброди глобалну финансијску кризу.

Парламент ове државе чланице еврозоне требало би да одобри нову владу до краја следеће седмице.

Економиста Франци Крижанић из Пахорових социјалдемократа ће бити министар финансија, док ће Матеј Лаховник из коалиционог партнера, странке Зарес, бити министар економије, јавља Ројтерс.

Бивши дипломата Самуел Жбогар ће бити министар иностраних послова, док ће социолог Иван Светлик постати министар рада. Бивши гувернер централне банке Митја Гаспари ће бити министар без портфеља, задужен за развој европских послова.

Министар унутрашних послова биће Катарина Кресал, председница Либерално-демократске странке, а министар одбране Љубица Јелушић.

Пахор (45) чија је Социјалдемократска партија победила Словеначку демократску партију (десни центар) на септембарским изборима, образовао је кабинет у коалицији са две странке левог центра - Зарес и Либералном демократијом, као са странком пензионера Десус.

Све четири странке заједно имају 50 од 90 места у парламенту.

Предложени министар финансија Крижанић је изјавио Ројтерсу да нова влада планира снажну политику развоја како би помогла економији да преброди глобалну финансијску кризу, укључујући инвестиције у железницу и енергетику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво