Грабар Китаровић: Лакше се улазило у ЕУ док Хрватска није била члан

Због великих гужви на спољним границама ЕУ протеклих дана, посебно између Словеније и Хрватске, председница Колинда Грабар Китаровић позвала је челнике ЕУ на хитно изналажење решења за несметани проток робе и путника имајући у виду скори почетак туристичке сезоне, али и указала на, како је рекла, апсурд да су грађани Хрватске лакше улазили у државе ЕУ док та земља није постала чланица Уније.

Гужве на граничним прелазима посебно су биле изражене током протеклих ускршњих празника, а након што је на снагу ступила Уредба Европског парламента о јачању контроле провером релевантних база података.

Грабар Китаровићева је званичницима ЕУ указала да је начин примене споменуте Уредбе од надлежних словеначких органа проузроковао вишечасовне застоје на граничним прелазима две државе, уз низ директних и тренутних, али, како је навела, и индиректних потенцијално дугорочних последица, поготово ако би се такав начин примене Уредбе наставио.

"Пре свега, држављани држава чланица Европске уније, суочени са увођењем системских контрола на граници између Хрватске и Словеније, исказали су изразито незадовољство таквом новом праксом, а посебно дужином чекања на граничну контролу", навела је хрватска председница у писму челницима ЕУ.

Притом, додала је, између Хрватске и Словеније створила се препрека слободном кретању особа каква постоји на спољним границама Европске уније, а не на оној између двеју држава чланица.

"Морам нагласити да се држављани Хрватске ових дана питају како то да им је било лакше да уђу у Републику Словенију и Европску унију док Хрватска није била чланица Европске уније, него сада када јесте. То је заиста апсурдно", сматра Грабар Китаровићева.

Указала је да је поступање Словеније у хрватској јавности створило утисак остварења неодговорних најава неких словеначких политичара да та држава према Хрватској може да предузме одређене мере и онемогући долазак туриста, као одговор, што је својеврсно средство присиле или реторзије, на ставове Хрватске у вези са арбитражним поступцима које званични Загреб сматра неповратно компромитованим.

Хрватска председница је истакла да Хрватска са Словенијом жели да изграђује што боље односе, те напоменула да, на пример, истовремено у протеклом периоду на граници Хрватске и Мађарске није било већих проблема упркос појачаном обиму саобраћаја.

Она је позвала званичнике ЕУ да, у оквиру својих надлежности, хитно изнађу решење да се на границима Хрватске и других држава чланица ЕУ, дакле унутрашњим границама ЕУ, примени режим граничних контрола који ће омогућити несметан проток људи и робе, као и досад.

Нагласила је да све то ни на који начин не доводи у питање спремност Хрватске на пуно спровођење правних тековина ЕУ па и оних у погледу шенгенског законодавства, посебно имајући у виду настојања Хрватске да постане чланица тог шенгенског простора у скоријем периоду.

"Али дужност свих држава чланица и институција ЕУ је да се обезбеди безбедност наших грађана. Република Хрватска своје спољне границе надзире уједно и као границу Европске уније, укључујући надзор протока особа и робе из трећих земаља", навела је Грабар Китаровићева, пренели су хрватски медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи