Британија изручила Травицу Хрватској

Велика Британија је изручила Хрватској Дамира Травицу, који је у одсуству осуђен на 15 година затвора због ратног злочина над хрватским цивилима.

Како је саопштила портпарол хрватског министарства правде Весна Довранић, Травица, по националности Србин, данас је авионом стигао у Загреб из Лондона, где је предат полицији и одвезен у затвор.

Молба за његово изручење британској страни је достављена још 24. октобра 2002. године, а више пута улагане жалбе одложиле су изручење све до данас.

Травица је на 15 година затвора осуђен због ратног злочина против цивилног становништва, почињеног од маја 1991. до 20. јануара 1992. године, на подручју места Ервеник у тадашњој општини Книн.

У пресуди Жупанијског суда у Шибенику тврди се да је Травица, као припадник јединица САО Крајине, проводио "терористичке акције над становништвом хрватске националности, претио им, вређао их, физички их малтретирао, пљачкао и уништавао покретну имовину, а непокретну палио, како би их присилио на одлазак из њихових кућа".

Цивиле је лишавао слободе и присилно их одводио у затвор у Книну, где су даље физички и психички малтретирани, написано је у пресуди.

Травицу терете и за убиство хрватске породице Ченгић, почињено 18. јануара 1992. године, у засеоку Шашићи, код Ервеника.

С обзиром да је пресуда донесена у одсуству, Травица има право на поновљено суђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи