Више од 67.000 Срба избрисано из бирачких спискова у Хрватској

У Хрватској је са списка бирача избрисано 67.496 хрватских грађана српске националности, показују подаци хрватског Министарства управе, пишу "Вечерње новости".

То значи да ће већ ове године на локалним изборима 21. маја толико Срба у Хрватској бити ускраћено за бирачко право и за право да буду изабрани у локалне власти.

Они су, иначе, брисани применом Закона о пребивалишту, а све указује на то да ће се на овај начин сузити могућност коју хрватским држављанима српске националности даје уставни закон – да у срединама где су били већинско становништво користе права која немају у другим хрватским градовима.

То се пре свега односи на загарантована места у институцијама, од жупанија до могућности запошљавања у државној управи, пишу Вечерње новости.

Број избрисаних у Сиску и Сисачкој жупанији је чак 10.000. Такве бројке бележе се и у свим другим деловима Хрватске, па је у Карловачкој жупанији избрисано 8.677, у Шибенско-книнској 6.436, у Задарској 6.207, у Пожешко-славонској 5.222, а у Личко-сењској 5.099 Срба.

Статистика показује да данас у Хрватској живи 188.633 Срба, што је 67,91 одсто мање него 1991. године, када их је било 581.663.

Тако је у неким градовима, попут Книна, више Срба избрисано него што их је остало, а слично је и у Пакрацу, Липику, Грачацу, на Плитвичким језерима, наводе Новости.

У Вођину у Славонији је са бирачког списка избрисан 1.161 грађанин српске националности, а остало их је свега 300.

Масовно брисање из пребивалишта било је и у местима где је број Срба који су остали нешто већи од оних који су избрисани, попут Војнића, Двора, Доњег Лапца.

Брисани су и Срби у Глини, где су некад били већински народ, као и у Петрињи, а у Вуковару их је преостало 9.280, док су 3.573 избрисана, наводе Новости.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво