Пленковић: Прва транша за ликвидност "Агрокора" до 150 милиона евра

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да представници банака поверилаца подржавају законски и институционални оквир за "Агрокор" и да ће осигурати прву траншу ликвидности до 150 милиона евра за тај концерн.

Пленковић је, после састанка с координационим одбором банака кредитора Агрокора, рекао новинарима да представници банака такође дају подршку Анти Рамњаку, који је постављен за ванредног повереника "Агрокора", преноси портал seebiz.eu.

Истакао је и да је договорено да шест банка поверилаца да нову свежу ликвидност – нови кредит "Агрокору", како би концерн осигурао пословање, исплатио добављаче и радницима дао плате до Ускрса.

"То је спремност коју су банке потврдиле. Реч је о износу до 150 милиона евра. Током поподнева дефинисаће се детаљи тог договора", указао је Пленковић.

Осврнувши се на проблем меница, навео је да су банке изразиле разумевање за специфичност тог проблема.

"Искористићемо све механизме да се нађе решење према ком би онај ко је био крајњи корисник тих средства, на крају та средства и вратио. Мислим да постоји један консензус да је ово питање битно и због поуздања и поверења према добављачима, а и решавања тог питања, које мислим да у будућности треба пуно обазривије и с дужном пажњом и пратити и улазити у такву врсту пословног односа", рекао је Пленковић.

Рамњак је рекао да следи битка за "Агрокор". "Пред нама је битка за 'Агрокор' – његове запослене, добављаче, кредиторе. Борићемо се да се данашњи економски проблеми 'Агрокора' не прелију на целу привреду, не само Хрватске већ и региона. Даћу све од себе да успем. То је све за сада", рекао је Рамњак.

Председник Управе Загребачке банке Миљенко Живаљица је, испред Координације одбора кредитора "Агрокора", навео је да банке подржавају програм реструктурирања "Агрокора" и потврдио да ће осигурати додатну ликвидност од 150 милиона евра.

Чланице координационог одбора финансијских поверилаца су банка "Ерсте енд Стејермаркише", "Привредна банка Загреб", "Рајафајзенбанк Аустрија", "Збербанка", "ВТБ банка" (Аустрија) и "Загребачка банка".

Премијер Пленковић је раније, након састанка с добављачима, рекао новинарима да је договорено да се подмирују прво добављачи којима је блокиран рачун, док је заступник "Краша" Марица Видаковић изјавила да је договорено да се продавнице "Конзума" напуне робом.

Трговачки суд у Загребу је данас, на предлог владе, именовао Анту Рамљака за ванредног повереника "Агрокора" и забранио покретање и вођење парничних, затим поступака принудне наплате, управних и поступака осигурања и других, против "Агрокора" и његова 24 повезана и зависна друштва у Хрватској, чиме је омогућуна деблокада рачуна концерна и његових предузећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара