Отворен Међународни сајам привреде у Мостару

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић и премијер Хрватске Андреј Пленковић свечано су отворили јубиларни 20. Међународни сајам привреде у Мостару који је окупио излагаче и званичнике готово свих држава региона.

Иванић је отварајући Сајам истакао да је ова манифестација прилика да кључни људи из региона разговарају о даљем унапређењу сарадње, посебно бољем повезивању народа.

Изразивши задовољство доласком највиших званичника Србије, Црне Горе и Хрватске, Иванић је рекао да је тема њихових заједничких и одвојених разговора била боље повезивање народа држава региона, боља инфраструктура, односно бољи услови за привреду и привреднике, људе који инвестирају и отварају радна места.

Констатовао је да Сајам у Мостару напредује из године у годину, док су сајамске активности у великом делу региона у кризи.

Пленковић је рекао да ће овај догађај бити додатни корак за унапређење трговинске размене, стварање заједничких партнерсатава у економији и јачању улагања.

То је, како је подвукао, циљ оваквих манифестација, а мостарски Сајам уз то је и политички скуп, јер окупља челнике држава региона који разговарају о унапређењу сарадње.

Подсетио је да су Хрватска и БиХ важни тргвински партнер - Хрватска БиХ први партнер, а БиХ Хрватској - шести.

Пленковић је изразио уверење да ће до динамизације трговинске сарадње доћи применом Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Рекао је да му је драго да је Хрватска са милијарди евра наступила као улагач у БиХ, што чини 20 одсто укупних улагања у иностранству.

Пленковић је истакао да је БиХ Хрватској пријатељска, суседна земља, у којој Хрвати живе као конститутивни народ.

Одговарање на упитник ЕУ биће прави тест за Босну и Херцеговину, подвукао је он и додао да ће јој Хрватска, као и до сада, помагати на европско путу.

Изразио је наду да ће БиХ моћи да крене у фази преговора у којој су Црна Гора и Србија, те додао да је циљ хрватске владе да до те фазе дође Босна.

Казао је да ће се лично залагати на томе у Савету ЕУ и другим институцијама Уније.

"Будите уверени да ће Хрватска бити главни лобиста европског пута БиХ, јер сматрамо да је то добро за БиХ и Хрватску", поручио је он.

Најавио је заједничку седницу владе Хрватске и БиХ у јуну.

Премијер Хрватске, који је требало да отвори Сајам, али пошто је то учинио у свом обраћању Иванић, честитао је председнику председништва на отварању манифестације.

Директорка мостарског сајма Далфина Бошњак указала је да долазак високих гостију из региона подвлачи оправданост Сајма привреде.

Премијер Вучић посебно је поздрављен на отварању Сајма привреде, где се он појавио дан након што је у Србији однео убедљиву победу на председничким изборима.

У склопу пет сајамских дана, и представљању излагача из 30 држава, биће организоване бројне подсајамске манифестације, округли столови и друге манифестације, рекла је она.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић указао је да је мостарски сајам постао значајан и истакао да без сарадње нема мира и стабилности, а без стабилности нема просперитета региона.

На Међународном сајму привреде у Мостару учествује 50 компанија из Србије из различитих сектора, а у оквиру заједничког изложбеног простора представиће се 18 наших фирми. 

Произвођачи из области винарства и виноградарске опреме своју понуду представљају на штанду у оквиру специјализоване изложбе "Вино и виноградарска опрема 16+1". Наступ српске привреде на овој сајамској манифестацији организовала је Привредна комора Србије, а привредну делегацију предводи Марко Чадеж, председник ПКС. 

Међу учесницима из Србије највише је компанија из агробизниса, а представиће се и произвођачи опреме и алата, као и предузећа из области грађевинарства, текстилне, машинске, електро и фармацеутске индустрије, енергетике и других привредних грана које имају потенцијал јачања сарадње са земљама региона. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво