Кавазовић од САД тражи више пажње за БиХ и Сребреницу

Реис-ул-улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине Хусеин Кавазовић, који борави у САД, током састанака у Стејт департменту и Белој кући, затражио је од америчке администрације да "оснажи присуство у БиХ" и да посебну пажњу посвети Сребреници.

Сви саговорници са којима је Кавазовић разговарао изразили су спремност да раде на томе да се у БиХ види одлучност Сједињених Америчких Држава, саопштено је из Ријасета Исламске заједнице у БиХ.

Изражена је, како се наводи, и обострана забринутост појавама насилног екстремизма у свету, а представници САД изразили су задовољство оним што Исламска заједница у БиХ чини у спречавању појаве и ширења насилног екстремизма.

Муслимански радикализам и борба против тероризма такође је била тема Хусеина Кавазовића са представницима америчке администрације.

Реис-ул-улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине је недавно оптужио Српску православну цркву (СПЦ) да "својим деловањем подстиче национализам и штити доказане ратне злочинце, што отежава могућност суживота и изградње стабилних односа у БиХ".

Кавазовић је на заседању Сабора те верске заједнице у Сарајеву истакао да се, за разлику од Српске православне цркве, Католичка црква понаша као пријатељ БиХ, радећи на јачању њене међународне позиције.

При том је посебно похвалио деловање папе Фрање, подсетивши на важност порука што их је пренио током своје посете Сарајеву у јуну 2015.

"Посета папе Фрање Сарајеву средином прошле године оснажила је међународну позицију БиХ и отклонила бојазан да Католичка црква подржава сепаратистичке политике у БиХ. Тај утисак, нажалост, немамо кад су у питању јавни иступи људи из врха Српске православне цркве из Београда. Напротив, они охрабрују српски национализам и искључивост и доприносе величању злочина и злочинаца, чиме додатно отежавају пут помирења, разумевања и осигурања бољег живота свих грађана БиХ", навео је тада реис-ул-улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво