Приземљени хрватски хеликоптери

Хрватски војни хеликоптери су приземљени јер су им ресурси истекли. За сада није јасно ко ће обавити ремонт летелица произведених у Русији. Хрватски медији тврде да су угрожене спасилачке операције током туристичке сезоне. Министарство одбране те наводе демантује.

Послове приземљених руских војних хеликоптера обављаће летелице старије од њих, а у Министарству одбране Републике Хрватске уверавају да се помоћ повређенима не доводи у питање.

Осам од 10 руских хеликоптера више не лети. Истекли су им сви ресурси. Уместо у хангарима, сви приземљени хеликоптери налазе се на писти војне базе. Изложени не само сунцу, већ и киши. Колико ће овакво стање потрајати, није познато, пише Дневник.

Чека их генерални сервис, али не само да још нису растављени већ се не зна ни ко ће их поправљати. Ремонт ће, како наводи хрватски портал, радити странци.

Један део посла требало би да обаве стручњаци у Великој Горици. За остатак ремонта – који кошта више од 200 милиона куна – биће ангажовани странци.

"У току је други круг поступка у којем би требало да одаберемо партнера. Након тога ће се понуда доставити Министарству одбране Републике Хрватске, коју ће повереник прегледати и оценити", поручују из Министарства одбране Републике Хрватске.

Како хрватски Дневник незванично сазнаје, Министарство рачуна на Русе, Украјинце и Словаке.

Истиче се да "није јасно зашто се с одлуком одуговлачило све до сада – кад се одавно знало да ове године без њих остају". Од ових хеликоптера зависе акције трагања и спасавања, медицински летови, превоз повређених и гашење пожара.

"Ми смо две половине истог тима, једни без других не можемо, а посебно не можемо без технике", каже Винко Призмић, начелник Хрватске горске службе спасавања.

Прошле године помоћу ових хеликоптера спасено је 800 пацијената, а у кризним ситуацијама они су и веза са острвима. Пред спасилачким екипама и посадама хеликоптера јесте и летња сезона, а тиме и више посла.

"Ми заиста мислимо да они чине све што је у њиховој моћи, али мора да се пронађе дугорочно решење", каже Призмић.

Војска сада рачуна да ће их заменити с летелицама старим више од 20 година. Оне би требало да обављају њихове послове. Али, како Дневник наводи, "зна се да не могу сви у исто време да буду технички исправни, кваре се, и више је него јасно да део хеликоптера неће увек моћи да се користи".

Колико их у овом тренутку има на располагању и где су смештени, у Министарству одбране Републике Хрватске одбијају да кажу и истичу да је то тајни податак.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. мар 2017, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

@Helikopteri

Nemaju oni para ni za remont postojecih helikoptera, kamoli da kupe americke. Hrvati da su hteli da predju sa ruske tehnike na americku, sigurno ne bi bacali pare na remont migova 21 u Ukrajini, valjda bi uvalili nekom te stare migove 21, kako ti kazes, i kupili sebi zapadne avioncice, ako im je cilj prelazak na zapadnu tehniku. I nisu samo pare problem, nije tako lako preko noci preci sa ruske tehnike na americku, za to su potrebne ogromna sredstva i godine rada. Pre pre svega zapadna tehnika je mnogo skuplja od ruske, takodje treba obuciti ljude za nove tipove letelica jer avion/helikopter nije kamion pa da iz jednog sednes u drugi i teras dalje. Uz to potrebna je i odgovarajuca infrastruktura i jos siajset stvari, a sve to debelo kosta i ne radi se preko noci. Hrvati su nedavno od amerikanaca dobili na poklon lake borbene helikoptera tipa Kajova i eno stoje im garazirani, skupljaju paucinu, nema ko da ih vozi...

(среда, 29. мар 2017, 23:58) - anonymous [нерегистровани]

babe i žabe

@Odgovor.Zašto si tako uporan sa poređenjem raketa i helikoptera.Prvo nisi naveo koje rakete dometa 300 km (možda si mislio na balističke da nose atomsku bombu), drugo rakete ne mogu da prevoze ljudstvo borbeno i ranjeno, opremu, borba protiv npr. tenkova., izviđanje , mogu da se upotrebe i u mirnodopskom vremenu za razne namene..Po tvojoj logici ne trebaju ni avioni kada imaš rakete?

(среда, 29. мар 2017, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

@ Mrkonjic Grad

Тако је, @ Marko. Знају то и они. Зато су и МиГ-ове 21 тамо ремонтовали. Нема бољег места од Украјине за све врсте операција међу пријатељима. Милина.

(среда, 29. мар 2017, 23:09) - Stevvo [нерегистровани]

Helikopteri

Istekli su im resursi za 8 od 10 Mi-171Sh. Ali nije pojasnjeno da oni imaju uz to i 11 Mi-8MTV-1 i 3 Mi-8T. Dakle imaju vise tih ruskih transportnih helikoptera( ukupno 24) nego cela bivsa Jugoslavija zajedno.

Ipak ova situacija govori da planiraju da se resavaju ruske tehnike i da predju na americku. Verovatno ce da kupe Crne Jastrebove, a ove ruske ce da nekom uvale. Mozda i nama.

(среда, 29. мар 2017, 22:08) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Ма решиће лако проблем

Имају пријатеље у сарајевској котлини па Приштини и Тирани добиће стручњаке или новац док не зараде лети од туризма.

(среда, 29. мар 2017, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Ti mesas babe i zabe, porediti nas i hrvate sa Rusima i Amerikom je smesno. Oni imaju sve jer imaju novca i resurse.Ni mi ni Hrvati nemamo novca za to Vise vredi jedan raketni sistem nego 10 helikoptera...

(среда, 29. мар 2017, 21:40) - Marko [нерегистровани]

Mrkonjic Grad

Ja sam cuo da su najbolji remonti u Ukrajini, pa im draga srca predlazem☺

(среда, 29. мар 2017, 21:13) - anonymous [нерегистровани]

smešno komentar radi komentara

@Trikovi, bravo.Tako izgleda komentar kada se pomešaju babe i žabe.Rakete i helikopteri.Zašto onda Rusi i Ameri imaju i rakete i helikoptere, i ne samo oni?

(среда, 29. мар 2017, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

Trikovi

To su samo stari vojni trikovi za umirivanje suprotne strane, imaju oni mnogo vise nego sto cemo mi imati kad sve ovo iz Rusije stigne. Kad dobiju lansirne rampe za rakete 300 km nece im ni trebati helikopteri