Приземљени хрватски хеликоптери

Хрватски војни хеликоптери су приземљени јер су им ресурси истекли. За сада није јасно ко ће обавити ремонт летелица произведених у Русији. Хрватски медији тврде да су угрожене спасилачке операције током туристичке сезоне. Министарство одбране те наводе демантује.

Послове приземљених руских војних хеликоптера обављаће летелице старије од њих, а у Министарству одбране Републике Хрватске уверавају да се помоћ повређенима не доводи у питање.

Осам од 10 руских хеликоптера више не лети. Истекли су им сви ресурси. Уместо у хангарима, сви приземљени хеликоптери налазе се на писти војне базе. Изложени не само сунцу, већ и киши. Колико ће овакво стање потрајати, није познато, пише Дневник.

Чека их генерални сервис, али не само да још нису растављени већ се не зна ни ко ће их поправљати. Ремонт ће, како наводи хрватски портал, радити странци.

Један део посла требало би да обаве стручњаци у Великој Горици. За остатак ремонта – који кошта више од 200 милиона куна – биће ангажовани странци.

"У току је други круг поступка у којем би требало да одаберемо партнера. Након тога ће се понуда доставити Министарству одбране Републике Хрватске, коју ће повереник прегледати и оценити", поручују из Министарства одбране Републике Хрватске.

Како хрватски Дневник незванично сазнаје, Министарство рачуна на Русе, Украјинце и Словаке.

Истиче се да "није јасно зашто се с одлуком одуговлачило све до сада – кад се одавно знало да ове године без њих остају". Од ових хеликоптера зависе акције трагања и спасавања, медицински летови, превоз повређених и гашење пожара.

"Ми смо две половине истог тима, једни без других не можемо, а посебно не можемо без технике", каже Винко Призмић, начелник Хрватске горске службе спасавања.

Прошле године помоћу ових хеликоптера спасено је 800 пацијената, а у кризним ситуацијама они су и веза са острвима. Пред спасилачким екипама и посадама хеликоптера јесте и летња сезона, а тиме и више посла.

"Ми заиста мислимо да они чине све што је у њиховој моћи, али мора да се пронађе дугорочно решење", каже Призмић.

Војска сада рачуна да ће их заменити с летелицама старим више од 20 година. Оне би требало да обављају њихове послове. Али, како Дневник наводи, "зна се да не могу сви у исто време да буду технички исправни, кваре се, и више је него јасно да део хеликоптера неће увек моћи да се користи".

Колико их у овом тренутку има на располагању и где су смештени, у Министарству одбране Републике Хрватске одбијају да кажу и истичу да је то тајни податак.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво