Марковић: Приступање НАТО-у највећи успех од обнове црногорске независности

Брзина потврђивања Протокола о приступању Црне Горе Северноатлантском савезу у земљама чланицама премашила је очекивања Владе Црне Горе, изјавио је премијер Душко Марковић током првог Премијерског сата у парламенту.

Марковић је то рекао након што је амерички Сенат потврдио синоћ протокол о црногорском чланству у НАТО-у. Преостало је да га потпише председник Доналд Трамп, као и да шпански Конгрес потврди одлуку свог Доњег дома, Сената. Затим следи гласање у Скупштини Црне Горе.

"Што се тиче америчке ратификације, ми нисмо имали дилеме хоће ли нас подржати стратешки партнер и савезник. Те дилеме су вештачки стваране. Ми нисмо испољавали нервозу поводом тога. Ратификација ће бити окончна до састанка шефова влада и Алијансе у Бриселу у мају", рекао је Марковић и истакао да то подржава и генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг.

То ће, оценио је, бити највећи успех од обнове црногорске независности и додао да за успех треба захвалити институцијама и активностима црногорске дипломатско-конзуларане мреже, али и савезницима и партнерима.

Поновио је да је ратификација Протокола у америчком Сенату потврда интеграционог пута Црне Горе и реформи које је на том путу остварила.

"То је признање и историјски искорак за Црну Гору. За нас није било недоумица да ли ће, него када ће се то десити", рекао је Марковић новинарима у парламенту.

Сада, како је навео, остаје да се сачека да тај закон потпише амерички председник Доналд Трамп.

"Не бих желео да спекулишем са роковима, ми смо потпуно равнодушни. Оно што је сасвим извесно је то да ће Црна Гора самиту у Бриселу у мају присуствовати као пуноправна чланица НАТО-а", рекао је Марковић.

Марковић је рекао да је црногорски парламент спреман за доношење те одлуке.

"Ми смо спремни, чекамо одговарајући тренутак. Нема законских ограничења, то можемо урадити и након окончања свих ратификација, а можемо и пре, тако да ћемо у наредним данима одлучити када ће влада Предлог закона о ратификацији протокола проследити црногорском парламенту", појаснио је Марковић.

Упитан да ли ће одлука Америке утицати на аспирације других земаља и на стабилност у Црној Гори, он је рекао да не би да спекулише по том питању.

"Црна Гора је стабилна, имамо тренутну политичку кризу која је изазвана бојкотом парламента, али то не утиче на укупну стабилност. Ми смо спремни да одговоримо сваком изазову, као што смо радили и до сада", рекао је Марковић.

Не очекује, рекао је, никаква неповољна кретања у том смислу, рекао је он.

"Напротив, мислим да ће и ова ратификација и завршетак процеса додатно оснажити стабилност у Црној Гори и изградити потенцијал да ту стабилност унапређујемо, и створити нам нове шансе за развој економије и нова радна места и квалитетнији живот", додао је Марковић.

На питање Вујице Лазовића "има ли игде икога у свету" ко подржава опозициони бојкот Скупштине, Марковић је одговорио одрично.

"Не само да не разумеју, него ни не подржавају такво понашање… Ово више није питање бојкота власти, владе или већине. Ово је бојкот њихових бирача, гласача, и непоштовање институција и државе у којој су рођени", истакао је премијер.

Ипак, само привремено, и то управо онога дана кад Скупштина Црне Горе буде гласала о чланству у НАТО-у, у парламенту се очекују посланици СДП-а.

"Имамо јасан став и најаву СДП-а да ће учествовати у расправи. Немам информацију за остале политичке субјекте, али мислим да ниједна странка осим СДП-а неће учествовати у расправи на ту тему", рекао је Марковић новинарима након Премијерског сата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи