Европски суд тражи суспензију пребацивања миграната у затворене зоне у Мађарској

Пошто је ступио на снагу Закон о притварању миграната, Европски суд за људска права затражио је од Будимпеште да суспендује пребацивање девет миграната у затворени транзитни камп у Мађарској.

Како је Суд пренео у имејлу агенцији Франс прес, то тело је донело одлуку да примени члан 39 својих прописа, који се односи на привремене мере, када је реч о два случаја. Један који се односи‡ на осам малолетника и други на једну трудницу.

Суду се у вези тог питања обратио Хелсиншки комитет Мађарске, невладина организација која се ангажовала на захтев девет миграната.

Суд са седиштем у Стразбуру тражио је од мађарске владе да не пребаци те особе у затворени транзитни камп док траје процедура пред тим судом.

Хелсиншки комитет је навео да се обратио европском суду око пребацивању са отворених места прихвата у транзитне зоне осам тражилаца азила малолетника без пратње и једне трауматизоване жене која је има ризичну трудноћу.

Суд је затражио од мађарске владе да до 10. априла упути своје одговоре на питања Суда везана за правну основу трансфера и за услове боравка миграната у контејнерима у којима ће бити смештени, навео је Хелсиншки комитет.

Мађарски закон о обавезном притварању тражилаца азила у такозваним транзитним зонама на граници данас је ступио на снагу упркос јаким критикама невладиних организација за одбрану људских права, и позива Европске уније да се поштују хуманитарни принципи.

У транзитним зонама постављени су контејнери, у којима ће тражиоци азила морати да остану док не буде донета одлука о њиховом захтеву за азил.

Савет Европе, чији је суд орган, упутио је писмо мађарском премијеру Виктору Орбану у коме је изражена забринутост због мађарског закона о затварању миграната. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи