Пахор, Дуда и Иванић позвали на проширење ЕУ на Балкан

Проширење ЕУ, које би укључило Западни Балкан, допринело би миру и стабилности у региону, сагласили су се председник Словеније Борут Пахор, његов пољски колега Анджеј Дуда и председавајући Председништва БиХ Младен Иванић.

Борис Пахор, који је угостио пољског колегу током његове званичне дводневне посете Словенији и позвао на радни ручак у дворац "Стрмол" Младена Иванића, сматра да се ситуација на Западном Балкану погоршава, пренела је СТА.

Пахор је рекао да актуелна ситуација у ЕУ "помера центар пажње", али да европска перспектива остаје најпоузданије средство за очување стабилности.

Председник Словеније уверен је да би се наставком проширења ЕУ помогло да се стабилизује ситуација у региону Западног Балкана.

"Уколико превлада уверење да то није изводљиво или могуће, ситуација би могла да се много више погорша", упозорио је Пахор признавши да унутрашња криза ЕУ има улогу у смањењу ентузијазма око проширења блока.

Иванић је после трилатералног радног састанка изразио захвалност двојици председника који, како је навео, без обзира на унутрашње проблеме, песимизам и забринутост земаља чланица ЕУ, желе да чују и погледе из БиХ на стање у региону Западног Балкана, пренео је Кликс.

Поручио је да охрабрује чињеница да и даље има политичара и лидера који су свесни значаја ЕУ за цели Западни Балкан истакавши да му лично значи то што су председници Словеније и Пољске нарочиту пажњу посветили приликама у БиХ.

"БиХ треба подршка. У случају да буде изолована, БиХ ће бити суочена с унутрашњим сукобима и разликама. БиХ као део шире породице може да буде стабилна и спремна да прихвати правила понашања и политичког деловања које је ЕУ развила. Уверен сам да је ово битан предуслов стабилности унутар БиХ, а тиме и на простору Западног Балкана", рекао је Иванић. 

Председник Пољске рекао је да се Пољска заузима за регион Западног Балкана и очување мира, као и изградњу односа између свих народа.

Дуда је подсетио да је ова земља у БиХ присутна с 24 војника у склопу мисије ЕУФОР-а и да подржава напредак БиХ ка ЕУ и НАТО-у, али уколико, нагласио је, за то постоје спремност и воља свих народа у БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи