Борисов: Имамо чист мандат да формирамо владу

Партија десног центра ГЕРБ има чист мандат да формира нову бугарску владу, изјавио је након данашњих парламентарних избора лидер те странке Бојко Борисов. ГЕРБ је освојио између 32,2 одсто и 32,8 одсто, док је Социјалистичка партија добила подршку између 28 и 28,4 одсто бирача, показале су излазне анкете. Бугарски социјалисти признали пораз.

Бојко Борисов је рекао да је изборни резултат "категорички потврдио да би ГЕРБ требало да буде водећа владајућа партија".

Истакао је да ће ГЕРБ уложити све снаге како би брзо формирала владу са својим коалиционим партнерима, пренео је Ројтерс.

ГЕРБ је освојио између 32,2 одсто и 32,8 одсто на парламентарним изборима у Бугарској, док је Социјалистичка партија добила подршку између 28 и 28,4 одсто бирача, показале су излазне анкете које су спровели "Алфа Рисерч" и "Галуп Интернешнал Балкан".

Лидерка Бугарске социјалистичке партије Корнелија Нинова признала је пораз на парламентарним изборима и честитала на победи партији ГЕРБ бившег премијера Бојка Борисова.

Нинова је рекла да ће њена странка покушати да формира владу, ако то ГЕРБ не успе.

"Желимо да честитамо победницима, ГЕРБ-у. Ако они не буду успели да формирају владу, а ми добијемо мандат, покушаћемо да формирамо бугарску владу" да би осигурали безбедност земље, рекла је Нинова новинарима.

Централна изборна комисија саопштила је да је излазност на данашњим изборима износила 43 одсто у 17 часова по локалном времену, што је повећање у односу на претходне изборе.

Званични резултати се очекују сутра, пренео је АП.

Уколико се потврде резултати излазних анкета, Борисов ће добити трећи мандат да формира владу.

Право гласа у Бугарској има око 6,8 милиона људи.

Бугарска 1. јануара 2018. преузима председавање ЕУ, напомиње Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво