У Румунији и Молдавији протести против абортуса

Више хиљада противника абортуса окупило се у неколико градова у Румунији и суседној Молдавији на скупу названом "Марш за живот".

Седмо издање марша у организацији удружења "Студенти за живот" ове године је носило назив "Помози мајци и детету, они зависе од тебе", навели су организатори и додали да су скупови одржани у више десетина градова.

У Букурешту се окупило око 2.000 људи међу којима млади, родитељи с децом као и представници утицајне Румунске православне цркве који подржавају такве скупове.

Абортус је био забрањен за време режима комунистичког диктатора Николае Чаушескуа од 1966. до 1989. године и тада су се многе жене одлучивале на илегалне прекиде трудноће.

Од увођена закона којим се абортус дозвољава у Румунији 1990. године, забележен је велики број прекида трудноће у тој земљи Европске уније.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 26. мар 2017, 14:40) - Milos [нерегистровани]

Srednji vek

Ljudi, mante se srednjeg veka. Žena ima pravo da odlučuje od svom telu i da bira želi li ili ne da rodi dete jednako koliko može da bira za koga će da se uda, hoće li da se uda... natalitet opada ne zato što ima mnogo abortusa već zato što je svet drugačiji, prioriteti su drugačiji. Ženama nije mesto u kuhinji i u kući, mora se uspostaviti novi balans, ali to ti "protestanti" ne shvataju.