ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ настављају политичка препуцавања

Три и по месеца од ванредних парламентарних избора Македонија нема владу, нема председника парламента, а мандат градоначелницима и председницима општина је истекао. Истовремено две вечито ривалске партије, владајућа ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског и опозиционе СДМС Зорана Заева, настављају свакодневна препуцавања задржавајући чврсто супротстављене ставове.

СДСМ, наиме, сматра да ВМРО-ДПМНЕ треба мирно да преда власт, док ВМРО-ДПМНЕ упорно тражи понављање ванредних парламентарних избора, који би били одржани заједно са локалним.

СДСМ уверава да ће парламент ускоро изабрати новог председника и потврдити парламентарну већину коју је та партија формирала, уз подршку две албанске партије - ДУИ и БЕСА.

СДСМ сматра да нико нема права да спречи спровођење демократски изражене воље већине грађана и оптужује владајућу ВМРО-ДПМНЕ да изазива још већу кризу у земљи на штету њених грађана.

"Грађани су изабрали промене и одлучни су да покрену озбиљне политичке промене у складу са интересима народа и државе, за разлику од политике криминалаца из руководства ВМРО-ДПМНЕ, који останком на власти желе само да заштите своје богатство и одговорност и зато покушавају да гурну земљу у још дубљу политичку кризу и изолацију", саопштио је СДСМ.

Из те странке свакодневно истичу да је парламентарна већина успостављена демократским путем, те да је Заев већ представио програм владе.

Заев је недавно представио програм рада будуће владе, иако председник Ђорђе Иванов одбија да му додели мандат за њено формирање.

Заев је са ДУИ и покретом Беса обезбедио парламентарну већину са 67 од укупно 120 посланичких мандата. Заев је ту подршку обезбедио тако што је прихватио платформу албанских партија, којом се траже шира права за албанску националну мањину.

Управо та албанска платформа је главни "камен спотицања" јер се сматра да је она направљена у Тирани у договору албанских лидера у Македонији и албанског премијера Едија Раме.

Иванов, међутим, одбија да Заеву мандат за формирање владе, упркос притисцима међнародне заједнице, а почетком ове седмице македонски председник је практичнио одбио да прими европског комесара Јоханеса Хана приликом његовог боравка у Скопљу.

Иванов сматра да "тиранска платформа" директно угрожава територијални интегритет и суверенитет државе.

У СДСМ, међутим, сматрају да постоји могућност да формирају владу и без Иванова, а након избора председника парламента.

ВМРО-ДПМНЕ се жестоко противи албанској платформи. Та партија од Заева тражи да је се одрекне, а у замену му нуди подршку за формирање мањинске владе.

Партија Груевског заправо не жели да Македонија има Албанца за премијера, а албанску платформу сматра "класичном уценом" и рушење највиших државних и националних интереса.

"ВМРО-ДПМНЕ никада неће прихватити да Македонија изгуби атрибуте унитарности и мултиетничке државе", поручили су из ВМРО-ДПМНЕ инстирајући на одржавању нових парламентарних избора.

Избори су, сматрају, најбољи начин да Заев албанску платформу, коју је прихватио, у кампањи представи као програм СДСМ, па нека грађани одлуче.

СДСМ, међутим, сматра да би нановим парламентарним изборима ВМРО-ДПМНЕ изгубила актуелну позицију.

Иначе, на децембарским изборима ВМРО-ДПМНЕ је освојила 51, а СДСМ 49 посланичких места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво