САД траже да Хрватска убрза повратак имовине жртвама Холокауста

Посебни амерички изасланик за питања Холокауста Том Јаздгерди позвао је владу у Загребу да убрза поступак повратка имовине преживелима у Холокаусту, да осуди сваки говор мржње и очекује да ће решити питање спорних увредљивих симбола на спомен-плочама.

Јаздгерди, који се у Загребу састао с више хрватских министара и званичника, требало би данас да посети Јасеновац, где је постављена спорна плоча с усташким узвиком "За дом спремни".

Aмерички изасланик је, како је пренела Хина, рекао да је главни разлог његове посете Хрватској питање повратка имовине преживелима Холокауста.

"Разговарали смо с министарком културе (Нином Обуљен Коржинек), министром правосуђа (Антом Шпрљом), државном секретарком (Маријом Пејчиновић Бурић)... Ту смо у основи како би се видио постигнути напредак у процесу повратка имовине преживелима Холокауста", рекао је Јаздгерди, додајући да је "постигнут одређени напредак, али и да је он је прилично спор".

"Наша је главна порука да бисмо желели да влада убрза тај процес. Зашто? Зато што преживели умиру свакога дана", нагласио је.

Осим правних разлога, а знамо да те разлоге прихвата и влада, рекао је Јаздгерди, ту су и морални разлози.

"Реч је о јединственој трагедији која је задесила човечанство", рекао је Јаздгерди. То не значи да и други нису патили, наравно да јесу, десетине милиона људи је убијено у Другом светском рату, али Јевреји су циљано истребљивани и због тога је то јединствена ситуација", рекао је Јаздгерди.

На питање где види највеће препреке убрзавању решавања случајева одузете имовине, Јаздгерди је рекао да је хрватска влада у најбољем положају да види како решавати та питања.

"Не желимо хрватској влади да говоримо шта би требало да уради, можемо сугерисати како су поступале друге земље ... Мислим да је тренутно највећи проблем с враћањем имовине особама које због разних разлога немају хрватско држављанство", казао је.

Нада се да хрватска влада има политичку вољу да реши та питања.

"Ми Американци смо оптимистични и ја верујем да влада има политичку вољу да реши та питања, јер времена је све мање, преживели који су били тинејџери у време Другог светског рата сада су у осамдесетим и деведесетим годинама живота - постоји императив да се ради што брже", рекао је амерички изасланик.

Упитан да коментарише оптужбе јеврејских организација о ревитализацији усташтва у Хрватској, Јаздгерди је рекао да је "темељ америчких односа с Хрватском поштовање заједничких демократских вредности".

"Ми смо пријатељи и савезници, обавезали смо се на поштовање демократских вредности. И у САД-у има инцидената говора мржње. На пример, било је случајева скрнављења јеврејских гробаља, претњи смрћу јеврејским удружењима...  Као што очекујемо од наше владе да дигне глас против тога јер прихватамо демократске вредности, исто тако бисмо очекивали од нашег пријатеља и савезника Хрватске да направи то исто, као и од свих других држава које деле те вредности", рекао је амерички изасланик.

Коментирајући недавни марш крајње деснице у центру Загреба на којем је истакнута и америчка застава као знак подршке новоизабраном америчком председнику Доналду Трампу, Јаздгерди је рекао да је у саопштењу америчке амбасаде све већ речено о томе.

"Наравно да то осуђујемо, не само марш, већ и истицање америчке заставе, то је говор мржње и ми се од тога ограђујемо", рекао је амерички изасланик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво