Недељник "Новости": Удружења ветерана шире лажи

Редакција српског недељника "Новости" из Загреба одбацила је оптужбе представника неколико удружења хрватских ветерана, која су државном тужилаштву поднела кривичну пријаву против тројице њених новинара и колумниста, теретећи их за мржњу и нетрпељивост према хрватском народу и државности.

"Реч је о још једном нападу на слободу говора и штампе те о наставку оркестриране дифамацијске кампање с националистичких позиција коју је у фебруару ове године против недељника Новости покренуло ултраконзервативно удружење ''У име обитељи'' Жељке Маркић, такође тражећи гашење овог листа и кривични прогон његових новинара", истиче се у саопштењу тог недељника, који излази у Загребу.

Како подсећају Новости, представници неколико тзв. бранитељских удружења Сплита и Сплитско-далматинске жупаније поднели су Државном тужилаштву кривичну пријаву против Бориса Дежуловића, Виктора Иванчића и Милорада Крстуловића, о чему су јавност обавестили на конференцији за штампу.

"Све лажне и злонамерне тврдње изнете на сплитској прес конференцији преузете су из материјала које је раније фабриковало удружење 'У име обитељи', селективно и ван контекста цитирајући текстове тројице аутора Новости, са намером да их означи као државне непријатеље и националне издајнике те изазове анимозитет у јавности према њима и листу за који пишу", напомиње се у саопштењу.

Како се подсећа, оркестрирану кампању против недељника Новости и његових аутора већ су раније осудили Хрватско новинарско друштво и Европска федерација новинара, а подршку Новостима дали су бројни професионални новинари и медијски стручњаци из Хрватске и региона, који су нападе на овај недељник једногласно окарактерисали као претње усмерене против слободног и критичког новинарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи