Мектић: БиХ ради на сузбијању радикализма

Министар сигурности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да Босна и Херцеговина има проблем са радикализмом, насилним екстремизмом и тероризмом, али да се предузимају мере на сузбијању тог проблема. БиХ има срећу да има и организовану Исламску заједницу, истиче Мектић.

Мектић је на сесији на тему "Импликације на Западни Балкан - тероризам и радикализам", која је одржана трећег дана 94. Росе-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО и заседања Посебне групе Парламентарне скупштине НАТО-а за Медитеран и Блиски исток, истакао да БиХ, као и остале државе у свету има проблем са тим појавама против којих се, како је рекао, бори заједно са цивилним организацијама и верским заједницама, у овом случају са Исламском заједницом БиХ.

"Када је у питању радикализам, насилни екстремизам и тероризама у БиХ, сматрам да о том проблему морамо говорити транспарентно и рећи шта све може да буде претња у БиХ, али и из БиХ према споља", навео је Мектић.

"Нема ниједног проблема везаног за тероризам који требамо скривати, јер ће он ескалирати у много тежем и сложенијем смислу. Зато морамо да тражимо партнере на регионалном и нивоу Европске уније, као и у оквиру антитерористичке глобалне коалиције", рекао је Мектић.

Мектић је, наиме, потврдио да БиХ има проблем са радикализмом, насилним екстремизмом и тероризмом, јер је постојао одређени број терористичких аката, који су тако оквалификовани.

"Предузимамо разне мере и радње на сузбијању тог проблема. Нама је јако стало да се изван БиХ препознају све напори које предузимамо у смислу решавања овог проблема и да у том смислу будемо препознати као држава која нема толеранцију према екстремизму, радикализму и тероризму", нагласио је Мектић.

Мектић је истакао да је у том смислу БиХ прошле године донела Стратегију превенције и борбе против тероризма.

"Њоме смо се фокусирали у два кључна правца. Један су репресивне мере и радње према свим појединцима, групама и активностима које имају обележја екстремизма, радикализма и тероризма. Друга компонента стратегије је превенција. Мислим да се с њом може јако много постићи у смислу борбе против тероризма", рекао је Мектић.

У БиХ се, казао је користе и репресивне мере и кривично процесне радње у смислу утврђивања кривичне одговорности појединца или групе, који су починили дело повезано са тероризмом.

"Ту немамо толеранције. Санкционише се и врбовање, финансирање, подстрекавање и учешће у разним терористичким организацијама“, нагласио је Мектић.

Према речима министра сигурности, БиХ је имала укупно 226 својих држављана који су ратовали на сиријско-ирачком ратишту за Фронт Нусре или Исламску државу.

Од тог броја, додао је, до сада се вратило 46 особа, док их је око 50 погинуло, а 115 их је и даље на ратишту.

"Морам рећи да је значајнији број држављана БиХ отишао на сиријско-ирачко ратиште не из земље, него из иностранства. Тих 46 што се вратило сви су у некој фази кривичног процесуирања, односно за 20 њих су већ донесене пресуде", истакао је Мектић,.

Додао је да су такве мере донеле резултате, јер БиХ у 2016. и досадашњем току 2017. године ниједан држављанин БиХ није отишао на страна ратишта.

На 94. Росе-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО у Сарајеву учествују парламентарци 19 земаља чланица НАТО-а, 11 земаља придружених чланица и представници из 11 земаља региона Блиског истока и Северне Африке, као и бројни гости из међународних институција и невладиног сектора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара