Демонстрације у Скопљу, подршка Иванову

Учесници протеста Грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" у Скопљу су вечерас поновили подршку председнику Републике Ђорђу Иванову који одбија да мандат за формирање владе додели лидеру СДСМ Зорану Заеву, иако има посланичку већину.

Један од вођа протеста који трају 24 дана, Богдан Илиевски је охрабрио Иванова да, како је рекао, не поклекне ни под каквим притисцима и поручио да ниједан дипломата, европски комесар или било који други страни представник не може да дође на пола дана и да намеће свој интерес.

"Прошло је време када су се македонски грађани тресли пред разним западним емисарима са сумњивим намерама. Прошло је време понизног слушања диктата који су увек завршавали на штету Македонца и македонске државе", рекао је Илиевски, представник иницијативе "За заједничку Македонију".

Председник Републике Ђорђе Иванов је јуче избегао да се сусретне са европским комесаром Јохансом Ханом који је с представницима партија покушао да нађе решење за излазак из кризе која се заоштрила након одлуке Иванова.

Хан је после јучерашњих састанака поручио Иванову да треба да преиспита своју одлуку и да поштује парламентарну већину, иако му се можда и некад и не свиђа.

Више хиљада грађана Скопља, који подржавају одлуку Иванова, поновили су захтеве за "очување унитарне државе" и повлачење декларације албанских парламентарних странака коју називају "тиранска платформа", јер је наводно припремљена у главном граду суседне Албаније.

Протестни маршеви су, по медијима, одржани и у другим градовима Македоније.

Већ четврту седмицу их организује новоформирана Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију" на позив лидера ВМРО ДПМНЕ и бившег премијера Николе Груевског грађанима да одбране државу од, тако што ће спречити да Заев И албанске партије формирају владу, оптуживши их да раде против интереса Македоније, што су они одбацили као неистину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи