Бугарски кандидати "ударили" на Турску

Лидери две главне странке на предстојећим парламентарним изборима у Бугарској прозвали су Турску због онога што сматрају да је "мешање у кампању".

Корнелија Нинова из Социјалистичке партије каже да та странка категорички одбија мешање стране земље у унутрашње послове Бугарске.

"Не прихватамо изјаве турског министра за социјалну помоћ, турског амбасадора, који отворено позивају да се гласа за одређену странку", рекла је Нинова из Социјалистичке партије.

Како АФП наводи, Нинова је при томе мислила на странку турске мањине Дост, која ће први пут учествовати на изборима.

Бојко Борисов из централно десничарске ГЕРБ партије и бивши шеф полиције изразио је наду да ће након избора и трећи пут бити изабран за премијера, сличног је става.

"То мешање је неприхватљиво , али морамо да појачамо дипломатију, али имајући у виду чињеницу да је Турска наш сусед", рекао је Борисов за АФП.

Бугарска влада позвала је због тога прошле недеље турског амбасадора, као и свог представника у Анкари на консултације.

У Бугарској живи око 700.000 Турака, који су у тој земљи остали након распада Отоманског царства, а више од 200.000 етничких Турака са бугарским пасошем живи у Турској.

Парламентарни избори одржаће се 26. марта у Бугарској и то су већ трећи избори у последње три године.

Истраживања указују на тесну трку између ГЕРБ и Социјалистичке партије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво