Скопље, на протестима пароле против америчког амбасадора

Протесте Грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" у Скопљу вечерас је предводила група момака и девојака у народним ношњама који су носили заставу из времена борбе македонског народа за слободу и независност. Део протеста уперен против америчког амбасадора у Скопљу Џесија Бејлија.

На застави је на црвеној подлози жутим словима написано "Слобода или смрт за Македонију", а испод те пароле се налази симбол бораца за слободу Македоније с краја 19. и почетка 20. века – прекрштени пиштољ и кама.

У протестном маршу од зграде Владе Македоније до парламента учествовало је неколико хиљада људи, који већ трећи седмицу демонстрирају, како кажу, "за очување унитарности државе" и траже повлачење декларације албанских парламентарних странака коју називају "тиранска платформа", јер је наводно урађена у главном граду суседне Албаније.

Учесници су, као и претходних дана, носили македонске заставе и транспаренте углавном с патриотским порукама, али је део, како преносе извештачи, био уперен против америчког амбасадора у Скопљу Џесија Бејлија, од кога се тражи да престане да врши притисак на Македонију да лидер опозиционог СДСМ-а Зоран Заев са албанским партијама формира владу. 

Протести се, осим у Скопљу, истовремено одржавају и у, каком кажу у Грађанској иницијативи "За заједничку Македонију, тридесетак градова у унутрашњости. 

Протесте је почетком претпрошле седмице почела да организује новоформирана Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију" на позив лидера ВМРО-ДПМНЕ и бившег премијера Николе Груевског грађанима да одбране државу од, како је рекао, редефинисања у корист Албанаца.

Организатори тврде да иза протеста не стоји владајућа ВМРО-ДПМНЕ и да су они спонтани, али су у Скопљу и у градовима у унутрашњости у деловима где се одржавају видљиве бројне националне заставе на местима где може да их постави само влада или локална самоуправа.

Протестни маршеви су почели пошто је лидер опозиционог СДСМ-а Зоран Заев формирао парламентарну већину с три албанске партије – ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце, које су негирале да њихова платформа било чиме руши јединство и суверенитет Македоније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво