Македонија, у уторак наставак седнице Собрања

Председавајући Собрања Македоније Трајко Вељановски заказао је за уторак 21. март координациони састанак за утврђивање предлога за састав Комисије за именовање и изборе, који ће послужити као основ за заказивање наставка парламентарне седнице.

Таква одлука Вељановског уследила је након иницијативе за сазивање Собрања, коју је поднела нова парламентарна већина од 67 посланика СДСМ-а Зорана Заева и три албанске партије, ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце.

На координацији би парламентарне странке требало да се договоре око чланова Комисије која формално предлаже председника парламента, али према информацијама, постоји неслагање ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ-а колико би која странка требало да добије чланова. Такве седнице могу да трају данима.

Подносећи иницијативу за наставак седнице која је прекинута одмах након верификације мандатара, генерални секретар СДСМ Оливер Спасовски је истакао да је тај захтев подржан са 67 потписа посланика СДСМ-а и нових партнера те странке – албанских партија Демократска унија за интеграцију (ДУИ), Беса и Алијанса за Албанце, што је већина у парламенту са 120 места.

"Први корак новог Собрања је избор председника парламента који ће да уклони и последњи неразумни агрумент (председника Македоније Ђорђа) Иванова, који је дужан да додели мандате за састав нове владе председнику СДСМ-а Зорану Заеву", рекао је Спасовски.

Лидер СДСМ-а Зоран Заев је данас рекао да као мандатар, уколико добије мандат за формирање владе, неће дозволити да се за преговоре о влади потроши свих 20 законских дана и да ће се потрудити да те рокове скрати што је више могуће.

"Желео бих да 20, 21. или 22. марта, чак и раније, Македонија добије нову владу", одговорио је Заев на питање да ли остаје при очекивању да ће до 24. марта формирати владу.

Заев је напоменуо да то не зависи само од њега, већ прво мора да се закаже седница Собрања, да се изабере нови председник који ће у име нове парламентарне већине затражити мандат од председника Македоније Ђорђа Иванова, као и његове одлуке када ће дати мадат.

Према медијским наводима, место председника Собрања би требало да припадне највећој албанској странци ДУИ, а спекулише се да би то могао бити бивши министар одбране и дугогодишњи посланик Талат Џафери. Из ДУИ кажу да желе место председника Собрања, али да још нису разматрали кога би предложили.

Странка ВМРО-ДПМНЕ која појединачно има највише посланика, 51, и чији је Вељановски фунционер, раније је најавила да неће ометати рад Собрања, као и да је могуће да и та партија предложи кандидата за председника парламента.

Седница новог сазива македонске скупштине прекинута је одмах после верификације мандата 30. децембра, јер није постојала парламентарна већина.

Компликована политичка ситуација је додатно заоштрена када је пре две седмице председник Иванов одбио да додели мандат за формирање владе, иако је СДСМ формирао парламентарну већину с ДУИ, Бесом и Алијансом за Албанце.

Иванов је 1. марта одбио, а 13. потврдио, да не жели да додели мандат Заеву, тврдећи да је Заев прихватио платформу албанских странака која, према тумачењу Иванова, доводи у питање темељне државне интересе Македоније, што су Заев и албанске странке одбацили као неосновано.

Бројни представници ЕУ, САД, НАТО, Немачке и Велике Британије су тражили од Иванова да мандат додели Заеву, јер је то дужан по Уставу Македоније и по демократском принципу да посланичка већина формира владу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи