Хрватска спремила тужбе против официра БиХ

Државно тужалштво Хрватске спремило је оптужнице против 20-так официра Армије РБиХ због почињених ратних злочина над Хрватима у Босни и Херцеговини, међу којима су Сефер Халиловић, Атиф Дудаковић, Енес Ковачевић и Енвер Хадихасановић.

Према наводима портала dnevni.ba, реч је о злочинима над Хрватима који нису били обухваћени процесима у Хагу.

Хрватске жртве, наиме, Халиловића оптужују да је одговоран за злочине над Хрватима у селу Грабовица између Мостара и Јабланице, Дудаковића да је одговоран за смрт генерала Владе Шантића у Бихаћу, а Ковачевића за злочине у Јабланици.

Иначе, Халиловић је пензионисани генерал тзв. Армије БиХ, који је прошле године подигао регион на ноге ратном претњом да ће Република Српска нестати ако спроведе референдум о Дану Републике, кога је назвао "распакивањем Дејтонског споразума".

Због ратне улоге, Сефер Халиловић је у сукобу и са Србима и са Хрватима у БиХ, а занимљив је и његов однос према политичком лидеру Бошњака у БиХ, председнику СДА Бакиру Изетбеговићу.

Њега је Халиловић након рата сматрао једним од криваца за атентат на њега и његову породицу 7. јула 1993. године када су убијени његова супруга и њен брат.

Такође, Халиловићев син Семир у књизи и филму који говоре о атентату на његову породицу, за тај чин оптужује паравојну формацију "Шеве", која је била подређена Алији Изетбеговићу, чији је шеф кабинета у рату био садашњи бошњачки лидер у БиХ - Бакир. Наводно је циљ био уклонити "непослушног" генерала, а за све оптужити Војску Републике Српске.

Бошњачки ратни командант Сефер Халиловић рођен је 1952. у Србији, у Ташеву код Пријепоља. У југословенској војсци добио је неколико признања, између осталог и Орден братства и јединства трећег реда.

Лично је водио војне нападе муслиманских снага 1993. у Ускопљу, Трусини и Јабланици, где је почињен покољ над Хрватима. Хашки трибунал га је оптужио да је крив по командној одговорности за убиство 63 хрватска цивила и војника, али је ипак ослобођен свих оптужби.

Атиф Дудаковић је такође генерал некадашње Армије БиХ, а последњи пут се експонирао у јавности када је средином јануара ове године затражио да сваки млади Бошњак купи униформу и војну опрему.

Као ратни командант Петог корпуса бивше Армије БиХ, Дудаковић је тада у Луксембургу на скупу посвећеном "геноциду у Сребреници" позвао младе Бошњаке да се наоружају.

"Сваки Бошњак са 17 година мора себи купити "алфа униформу", чизме, врећу за спавање, ранац и крај приче. Као што имамо физичку и културу рада и исхране, морамо развијати и културу памћења и одбране", навео је Дудаковић, те поставио питање хоће ли постојати критична маса патриота да одбрани Босну.

Иако против њега постоји кривична пријава, Дудаковић никада није процесуиран.

Био је на челу Армије која је 1995. заједно са Антом Готовином протерала 120.000 Срба из западнокрајишких општина. Убијено је тада 1.600 цивила и војника, а за 200 људи се још трага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво