Човић: Дејтонска БиХ не функционише

Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да је нефункционисање дејтонске БиХ, њеног устава и законодавства, проблем за ту земљу која, како је рекао, жели да следи европски пут.

Драган Човић је у Неуму, на отварању научне конференције, рекао да је циљ скупа да се поручи да су Хрвати предводници европског пута БиХ.

"Друга два народа су задовољна оним што имају и чиниће све да се овај процес задржи још пет или десет година на овакав начин, уверена да су кроз два ентитета, а тада без једног конститутивног народа, решили питање реорганизације БиХ. Кроз научну мисао ћемо поручити да то неће ићи тако, да Хрвати овде кроз векове баштине и БиХ и европске вредности", нагласио је Човић, пренеле су бањалучке Независне новине.

Човић је навео да је циљ да закључци овог скупа дефинишу стратешки пут и одреднице за пут хрватског народа у БиХ.

Он је навео да је тренутна ситуација у БиХ препуна искушења и изазова, те да од 1995. године до данас криза никад није била исказана на овај начин.

"Искушења је превише. Ми смо себи ставили у приоритет да будемо предводници стабилности и европског пута и обезбедимо равноправност у БиХ", рекао је Човић.

Ректор Свеучилишта у Мостару Љерка Остојић истакла је да све окупљене веже иста жеља - да хрватски народ живи равноправно са остала два народа у БиХ.

Ректор Универзитета у Загребу Дамир Борас рекао је да стремљење Хрвата према Европи показује да БиХ мора бити у Европи заједно са Хрватском и осталим земљама које промовишу европске вриједности.

Ректор Универзитета у Сплиту Шимун Анђелиновић, који је и председник Ректорског збора Хрватске, истакао је да се Хрватска, која је увек институционално помагала Хрватима у БиХ, треба концентрисати на помоћ младима да остану у БиХ.

Научно-стручни скуп се одржава у организацији кабинета хрватског члана Председништва БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи