Орбан: Морамо зауставити Брисел, нисмо слуге моћника

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је грађанима да се Мађарска мора поново изборити за независност и национални суверенитет тако што ће зауставити Брисел, спречити масовно усељавање и одбранити своје границе.

Поводом националног празника којим се обележава годишњица мађарске грађанске револуције 1848–49. године, Виктор Орбан је изјавио да је нација у стању побуне, "али против бриселске бирократије и утицаја међународног капитала".

Орбан се обратио грађанима окупљеним у дворишту Народног музеја у Будимпешти, где је истакао да Мађари нису ничије слуге.

"Морамо се поново изборити за независност и национални суверенитет тако што ћемо зауставити Брисел, спречити масовно усељавање и одбранити своје границе. Стојимо на својим ногама, једемо свој хлеб, нисмо слуге ни мађарским ни међународним моћницима", нагласио је мађарски премијер.

У писаној поруци Мађарима који живе ван домовине, Виктор Орбан је нагласио да је протеклих неколико година створена јака и стабилна Мађарска, која може да помогне Мађарима који живе у Карпатском басену.

Мађарска 15. март прославља као дан успостављања модерног парламентаризма у земљи. На овај дан је пре 169 година почела борба за слободу и независност мађарског народа од Аустрије.

Свечаном подизању заставе на тргу Лајоша Кошута испред парламента у Будимпешти присуствовали су председник Мађарске Јанош Адер и председник парламента Ласло Кевер.

Војвођански Мађари културним манифестацијама и полагањем венаца на споменике револуционарима такође обележавају Дан револуције.

Централна војвођанска манифестација биће одржана вечерас у Суботици, а свечане говоре одржаће председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор и заменик премијера Мађарске Жолт Шемјен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво