Значајнија улога ЕУ у БиХ

Шефови дипломатија ЕУ подржали су нову стратегију јачања утицаја и преузимања одговорности Уније у БиХ, уз коришћење свих инструмената, укључујући пренос овлашћења с међународног на специјалног представника ЕУ у БиХ. Забринутост због политичке ситуације.

Европски министри су подржали предлог документа који су о стратегији јачања улоге ЕУ у БиХ поднели европски комесар Оли Рен и високи представник Хавијер Солана.

У саопштењу шефова дипломатија ЕУ наглашена је "забринутост због политичке ситуације у БиХ, нарочито због коришћења националистичке реторике и једностраних мера које доводе у питање заједничке надлежности и темеље државе".

Министри ЕУ су затражили да се појачају напори за спровођење реформи које би БиХ усмериле ка европској интеграцији и поздравили су најновији договор три кључне политичке странке у земљи с тим у вези.

Високи представник за БиХ Мирослав Лајчак, који је присуствовао заседању, је изјавио да је одлука министара ЕУ важна зато што ће Савет за примену Дејтонског споразума идуће недеље у Бриселу разговарати о престанку функције међународног представника за БиХ и постављању специјалног изасланика ЕУ у Босни како би се ојачао уплив Европске уније у тој земљи.

Лајчак је рекао да ће до фебруара или марта идуће године чланице Савета за примену мира у БиХ размотрити каква ће даље бити улога међународне заједнице

Такође ће се утврдити каква ће, у односу на институције у БиХ и према европским институцијама, овлашћења имати будући специјални представник ЕУ у Босни, који ће бити и шеф делегације ЕУ.

Европска перспектива БиХ

Лајчак је рекао да су европски министри потврдили европску перспективу БиХ, нагласивши да је потписивање споразума о стабилизацији БиХ-ЕУ био "озбиљан политички корак" у том правцу.

Међународни представник је изјавио да је поздравио договор три главне политичке странке у БиХ о реформи устава, државној имовини, Брчком, попису становништва, наводећи да су то ставови веома блиски ономе што међународна заједница предлаже.

Лајчак је рекао да је то "суштински договор", али је и приметио да је то "засад само реч на папиру", на шта су указали и европски министри који су затражили да се тај договор сада спроведе.

На питање како гледа на чињеницу да је члан председништва БиХ Харис Силајџић одбацио тај договор, изневши тврдњу да то БиХ гура потпуно уназад, Лајчак је одговорио да "сада није време за политичке сујете" и да БиХ без компромиса не може да напредује.

"Политичка филозофија све или ништа, у Босни и Херцеговини се увек завршавала са 'ништа', то смо већ видели много пута", завршио је Лајчак.

Шест тачака стратегије

Нова стратегија јачања утицаја и преузимања одговорности Уније у Босни и Херцеговине , која садржи шест кључних тачала, осмишљена је како би се обезбедила стабилност у БиХ и настави напредак по питању најважнијих реформи.

Циљ међународне заједнице и ЕУ је да БиХ буде стабилна, мирна и мултиетничка држава, која одлучно иде ка чланство у ЕУ", додају они и предлажу шест тачака стратегије.

Прва тачка представља појачано ангажовање ЕУ у БиХ. Европске интеграције представљају област о којој се слажу свих лидери БиХ. То пружа ЕУ јединствен утицај и одговорност", истиче се у тексту.

Друга тачка се односи на појачано присуство ЕУ. Мандат и канцеларија Специјалног представника ЕУ би требало да буде појачама да би огледала ситуацију на терену и потребе транзиције", истиче се у тексту и додаје да би ЕУ требало да буде спремна за тај циљ до средине 2009. године.

Трећа тачка се тиче нове резолуције Савета безбедности УН. Она ће бити неопходна да би се окончао рад Канцеларије међународног представника и мандат Високог представила, те да би се решила питања ауторитета који произилазе из Дејтонског/Париског споразума", каже се у документу.

Четврта тачка се тиче одржавања јаког ангажовања међународне заједнице у БиХ, које се показало важним и мора да се настави и после ОХР".

Пета тачка се тиче активног и свеобухватног коришћења свих доступних инструмената ЕУ. Европско партнерство и примена ССП би требало да буду водиље реформи", каже се у тексту.

Шеста тачка се тиче јасног става ЕУ о уставној еволуцији".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво