Додик: Нека се Месић брине о Хрватима

Поводом изјаве Стјепана Месића, да Милорад Додик ради на растурању БиХ, из кабинета премијера Републике Српске поручују да је крајње време да Месић прекине да се брине о РС и да своју бригу усредсреди на Хрвате у БиХ који су, како се наводи, потпуно маргинализовани.

Кабинет премијера Републике Српске  Милорада Додика саопштио је да је "крајње време да хрватски председник Стјепан Месић прекине да се брине о РС" и да своју бригу усредсреди на Хрвате у БиХ "који су потпуно маргинализовани".

Поводом Месићеве изјаве да Додик ради на растурању БиХ, у саопштењу се наводи да ово није први пут да се председник Хрватске,  "када год има личних проблема у сопственој земљи, непозван прихвата да арбитрира око БиХ, где је по обичају крива само једна страна - Република Српска и Милорад Додик".

"Уместо да сопстевној јавности одговори на оптужбе које је на његов рачун изрекао доскорашњи потпредседник Владе Хрватске Дамир Поланчец о умешаности у аферу "Подравка", Месић, бежећи од непријатне истине по њега, пажњу Хрватске и остале јавности жели преусмерити на за њега увек дежурне кривце - РС и премијера Милорада Додика", наводи се у саопштењу.

Истиче да је Месић покушао да се бави пребројавањем Бошњака и Хрвата који данас живе у РС, уместо да "напокон одговори шта је са више од 200.000 Срба протераних из Хрватске у највећем етничком чишћењу у 20. веку".

"Што се тиче Месићеве бриге у вези са функционисањем БиХ, он треба да зна да БиХ може да функционише само у оквиру који је задао Дејтонски споразум, као држава два ентитета и три конститутивна народа, за шта се РС и њен премијер Милорад Додик у потпуности залажу", наводи се у саопштењу из кабинета премијера РС.

Хрватски председник Стјепан Месић изјавио је да премијер Републике Српске Милорад Додик чини све да разбије Босну и Херцеговину.

Коментаришући ситуацију у БиХ, Месић је подсетио да тренутно у Републици Српској живи осам одсто Бошњака и Хрвата од некадашњих 48 одсто.

"Додик жели у таквим околностима да спроведе референдум о издвајању, што ми не прихватамо", рекао је Месић риликом посете Задру и Задарској жупанији.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво