Лајчак поздравио договор лидера у БиХ

Високи представник у Босни и Херцеговини Мирослав Лајчак поздравио је договор о кључним реформским питањима, који су постигли лидери водећих политичких странака у БиХ.

"Конструктиван приступ решавању проблема је оно што међународна заједница очекује од домаћих политичара. Ово је доказ да када постоји спремност за отворени дијалог, компромис је могућ", навео је Мирослав Лајчак у писаној изјави.

Високи представник је истакао да би споразум који су у суботу постигли Милорад Додик, председник Савеза независних социјалдемократа, Драган Човић из Хрватске демократске заједнице и Сулејман Тихић, челник Странке демократске акције, могао решити кључна питања за напредак ове земље и убрзати њен европски пут.

"Решења око којих су се они договорили по питању устава, државне имовине, пописа становништва и Брчко дистрикта су веома блиска препорукама које је дала међународна заједница", наведено је у Лајчаковој изјави.

Високи представник је закључио да је сада кључно да договор челника странака чије су изборно тело три конститутивна народа у БиХ, буде кроз институције проведен у дело.

Договор о уставним променама

Додик, Човић и Тихић су се сагласили да Устав БиХ треба да буде мењан амандманима и уз стручну помоћ међународних институција.

Лидери су у заједничкој изјави после разговора навели да је постигнут договор о уставним променама, који треба да буде усклађен са европским конвенцијом о темељним људским правима и слободама.

У изјави је такође наведено да у Уставу треба да буду јасно прецизиране недлежности државе, функционисање институција БиХ, као и територијална организација, посебно средњих нивоа власти, ентитета Републике Српске и Федерације БиХ.

Лидери су се сложили да у власништво државе буде укњижена непокретна имовина потребна за рад државних институција, док би остала припала ентитетима, кантонима и општинама.

Додик, Човић и Тихић су се такође сагласили да би попис становништва требало спровести 2011, после доношења закона о том питању, и сходно методологији Евростата, статистичке агенције Европске уније.

То подразумева и питање етничке, верске и језичке припадности и то под условом да попис из 1991. буде и даље основа за националну заступљеност у свим државним, ентитетским, кантоналним и општинским институцијама закључно до 2014.

Постигнут је и договор да питање правног статуса дистрикта Брчко буде решено уставним законом, на основу двотрећинске већине посланика.

На овом састанку је изражена и потреба да се изврши и реконструкција постојећег Савета министара БиХ о чему ће бити речи и у наредном периоду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи