Заев позвао Иванова и Груевског да омогуће мирну предају власти

Лидер СДСМ Зоран Заев изјавио је да је нова македонска влада пред формирањем и да то више нико не може да спречи. Његова влада, за коју је, како је истакао Заев, гласала већина грађана, њих око 700.000, бринуће се за све жене, за сву децу и водиће бригу о свим грађанима Македоније.

Са Марша жена у Ђевђелији, Заев је позвао председника Македоније Ђорђа Иванова и Николу Груевског, лидера владајућег ВМРО ДПМНЕ и бившег премијера да омогуће мирну примопредају власти.

"Иако имамо већину од 67 посланика не желе да предају власт, баналне изговоре проналазе само да нам не предају, а ми примопредају власти желимо да обавимо на леп и миран начин", рекао је лидер опозиције.

Заев је позвао жене које су присуствовале маршу поводом 8. марта, да политичким противницима из ВМРО ДПМНЕ пошаљу лепу слику за "лепу" промену власти.

"Хајде да нашим политичким противницима испратимо 20 до 30 хиљада лепотица, да виде зашто је лепо да променимо власт. Дозволите да са подигнутим заставицама направим једну лепу слику за лепу промену власти", рекао је Заев.

Како је истакао, Македонија ће бити друштво једнаких грађана и то нико више не може да спречи.

"Демократски процеси су започети, назад нема. Са партијама са којима смо обезбедили парламентарну већину смо у томе сагласни", рекао је лидер СДСМ Зоран Заев, који је парламентарну већину направио са албанским странкама ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце.

Странка Николе Груевског јутрос је поново затражила ванредне парламентарне изборе, заједно са предстојећим локалним изборима, због "очувања унитарности државе",на шта је СДСМ одговoрила да ВМРО ДПМНЕ тиме "само жели да избегне одговорност за криминал".

Криза у Македонији се додатно заоштрила у среду када је председник Ђорђе Иванов одбио да додели мандат за формирање владе лидеру СДСМ Зорану Заеву, иако је формирао парламентарну већину са албанским странкама, а истовремено су почели и протести присталица Николе Груевског.

Иванов је тада образложио да му "савест и Устав не допуштају да да мандат особи ни партији чија је платформа рушење суверенитета Македоније", алудирајући на Декларацију албанских странака које су поставиле као услов за формирање владе.

Лидер СДСМ Зоран Заев је парламентарну већину са 67 посланика у парламенту од 120 места формирао са три странке Албанаца у Македонији, које су одбациле оптужбе да њихова декларација руши суверенитет Македоније.

Подршку формирању те коалиције и будуће владе дали су ЕУ, САД и НАТО.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво