Додик: Црнадак и Говедарица воде губитничку политику

Председник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да потпредседник ПДП-а Игор Црнадак и лидер СДС-а Вукота Говедарица воде губитничку политику, и додао да су њих двојица на састанку са представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини острашћено лоше причали о Српској.

Како преносе бањалучки медији, Милорад Додик је навео да је у суботу на састанку у Сарајеву указао да се задржава европски пут БиХ, на проблем механизма координације и на чињеницу да Реформска агенда није испуњена, зато што то нису испунили заједнички ниво БиХ и ФБиХ. 

Црнадак и Говедарица говорили су о Српској као о леглу криминала, корупције, о радио-телевизијском систему који је необјективан и недемократски и тражили од Европе да то у својим извештајима објави. 

"То говори најбоље о њима", рекао је Додик и навео да из ФБиХ готово да се није чула ниједна ријеч критике на то шта се дешава у ФБиХ.

Према Додиковим речима, он је први говорио на састанку представника политичких странака потписница Реформске агенде са Могеринијевом, и да су, када је указао на проблем механизма координације који није урадио Савет министара БиХ, сви учесници састанка, па и Могеринијева, реаговали на тај начин, схвативши да је потребно да се механизам координације успостави.

Додик је рекао да је једини говорио о томе да није разумљиво ни кретање Европе и проблеми које Европа има, и да је у том погледу чак и неколико учесника управо на ту опсервацију говорило о потреби да се разумеју ти услови.

Лидер СНСД је казао и да је на састанку истакао да је недопустиво да на путу БиХ према међународним институцијама неко покушава да то злоупотреби, као што је то учинио члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

"Све је то слушао и Црнадак, Говедарица и остали који су ту били. Његова импресија је његов проблем. У суштини, имао сам квалитетан приступ и рекао шта јесте проблем", рекао је Додик, реагујући на оптужбе Црнатка на његов рачун, након састанка са Могеринијевом.

Он је подсетио да је Црнадак био у групи која је покушала да наметне РС онај механизам координације који је на тајној седници усвојио Савет министара БиХ, чији је Црнадак члан, и није ни реаговао, него чак и говорио да је то нешто што је добро.

Додик је навео да је сваку меру превршило то што су Говедарица и Црнадак на састанку са Могеринијевом острашћено лоше причали о Републици Српској, о томе како јавни сервис није демократски, док су други из ФБиХ хвалили и ФБиХ и БиХ и говорили оно што су жељели да чују из Европе.

"Ја сам на то реаговао. Рекао сам Могеринијевој да Црнадак злоупотребљава функцију министра, и хода по Европи и свету и лаже о Републици Српској. И то сам рекао. Ако је то мекано, онда је то у реду", рекао је Додик.

Када се ради о Говедарици, Додик је рекао да не престаје да се са одушевљењем односи према термину "држава БиХ", као и да се одушевио и са Бакиром Изетбеговићем, који је "снисходљиво према Европи рекао да је спреман да се окрене будућности и да прошлост остави иза себе".

Говорећи на Црнаткову изјаву да се "све ово дешава јер су председавајући Председништва БиХ Младен Иванић и Црнадак урадили велики посао у спречавању Изетбеговићеве ревизије тужбе пресуде против Србије", Додик је рекао да је Црнадак имао три године да нешто уради, али да су те године показале неспособност и Црнатка и свих на нивоу БиХ да нешто учине.

"Ништа није ни учињено, а једино ћемо га памтити по томе што ни једна обична амбасадорка не зарезује његове ставове. То говори колико је он озбиљан политичар и министар", рекао је Додик и додао да Црнадак покушава себи да припише за успех за спречавање такозване ревизије тужбе против Србије пред Међународним судом у Хагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи