Могерини: Иванов да повуче одлуку и преда мандат Заеву

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини позвала је председника Македоније Ђорђа Иванова да повуче одлуку и да мандат за састав нове владе повери кандидату партије која има већину у парламенту. Истовремено, присталице ВМРО-ДПМНЕ поново на улицама.

"Демократска правила предвиђају поштовање воље већине и позивамо председника Ђорђа Иванова да преиспита своју одлуку о додељивању мандата за формирање владе", изјавила је Могеринијева, која је у Скопље дошла непосредно пошто је политичка криза, одбијањем Иванова да додели мандат Заеву, добила сасвим нове димензије.

Могеринијева се са Ивановим састала после серије разговора са лидерима политичких партија и невладиних организација. Сличан позив македонском председнику, раније данас, упутио је и амерички амбасадор у Скопљу Џес Бејли.

Говорећи о запаљивој реторици која је уследила после одлуке Иванова, Могеринијева је рекла да политички лидери у Македонији имају одговорност да смире страсти и спрече избијање "међунационалних или геополитичких конфликата".

"Македонија је сложена земља, која се налази у сложеном региону и пожар нам није потребан", рекла је Могеринијева.

Шефица европске дипломатије је, такође, упозорила Иванова да "у демократском свету не постоји случај да парламентарној већини, које представља већину грађана унитарне државе, буде ускраћено право да формира владу".

Македонски председник није коментарисао захтев Европске уније, нити је на било који начин назначио да ће променити одлуку. 

Истовремено са посетом Федерике Могерини, присталице новоформиране иницијативе "За заједничку Македонију", који се противе усвајању захвета Албанаца садржаних у заједничкој платформи, одржали су још један протест на улицама највећих македонских градова, укључујући Скопље, Куманово, Охрид и Битољ.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво