Изетбеговић: Захтев за ревизију пресуде не продубљује мржњу у БиХ

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић одбацио је тврдњу да подношење захтева за ревизију пресуде Међународном суду правде у Хагу по тужби БиХ против Србије за геноцид продубљује мржњу и прави поделе у БиХ.

Истина и правда су потребни и прошлости и садашњости, а највише будућности, рекао је Бакир Изетбеговић на свечаној академији поводом Дана независности БиХ и додао да је уверен да живимо у периоду који се може ослонити на континуитет мира и просперитета.

Наводећи да се напредак БиХ не може зауставити, истакао је да се "борба мора наставити, све док сви не буду равноправни".

"На свако питање ћемо наћи одговор као и до сада и нећемо се никоме правдати ни извињавати. Да није било референдума и да се нисмо одлучили за независност, рат би се одвијао између две војске. Једну би водили Бобан, Шушак и Туђман, а другу Младић, Милошевић и Караџић", рекао је Изетбеговић.

Даном државности БиХ проглашен је 1. март, датум када је 1992. године у БиХ одржан референдум на којем су Бошњаци и Хрвати подржали незавност БиХ, док Срби већински нису изашли на тај референдум.

Недуго после тога у БиХ је почео четворогодишњи грађански рат, који је окончан потписивањем Дејтонског миовног споразума. Изетбеговић је оценио да је БиХ је "често увлачена у крваве сукобе", али је из њих "црпила снагу и заједнички напредовала".

Наводећи да су Бошњаци, Срби и Хрвати вековима живели заједно на овим просторима, рекао је да је међунационално поверење међу тим народима сада крхко, истичући да се само "кроз уважавање свих може изградити заједничка будућност".

"Сва питања у БиХ треба да се решавају договором и компромисом", закључио је Изетбеговић.

Свечаној академији поводом обележавања Дана независности БиХ присуствовале су бројне политичке и јавне личности из Федерације БиХ.

Дан независности БиХ се слави само у Федерацији БиХ, док је у РС данас радни дан. Од потписивања Дејтонског споразума до данас БиХ није усвојила закон о празницима, већ постоје ентитетски закони о празницима, према којима два ентитета заједно прослављају само међународне празнике.

"Размислићу да ли ћу доћи на консултације Председништва око Софтића"

Бакир Изетбеговић рекао је да ће размислити да ли ће доћи на сутрашње консултације Председништва које је сазвао председавајући Младен Иванић поводом захтева Међународног суда правде у Хагу да се та институција изјасни о легитимитету Сакиба Софтића као агента БиХ пред тим Судом.

"Хрватски члан Председништва Драган Човић је и даље става да неће да прегласава, али то ће морати да учини. Ја нећу гласати против претходне одлуке Председништва из 2002. године, а то је да је Софтић агент БиХ", рекао је Изетбеговић.

Иванић је раније рекао да је од против ревизије пресуде МСП по тужби БиХ против Србије за геноцид, као и да ће оспорити легитимитет Софтића као агента БиХ пред МСП.

Изетбеговић сматра да ће Међународном суду правде у Хагу највероватније бити послата три писма, јер не постоји могућност консензуса чланова Председништва о овом питању.

Коментаришући дипломатски инцидент, односно отварање поште Младена Иванића, Изетбеговић је рекао да не зна откуд некоме идеја да у овако осетљивом тренутку то чини.

Рекао је да је и његово писмо било отворено, али да је он захтевао да му амбасадорка БиХ у Холандији Мирсада Чолаковић отвори писмо, али да не зна зашто би то неко урадио и са Ивановићевим писмом.

Министарство иностраних послова БиХ саопштило је да коверте које је МСП упутио члановима Председништва БиХ Драгану Човићу и Бакиру Изетбеговићу нису биле оштећене, већ да је отварана само коверта у којој се налазило писмо за председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића.

Из МИП-а су нагласили да су коверте адресиране на Човића и Изетбеговића достављене Писарници Председништва БиХ затворене и неоштећене, као и да о свему постоје службени записници и изјаве овлаштених особа.

МСП је у петак упутио писма тројици чланова Председништва БиХ у којима тражи њихове изјашњење о томе да ли Сакиб Софтић има мандат агента БиХ пред тим Судом, тражећи да се о томе изјасне најкасније до сутра у 18 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво