Скопље, протест за заштиту имена и унитарности Македоније

У центру Скопља одржан је марш грађана за заштиту имена и унитарности државе и против промена Устава Македоније.

На протесту који је почео испред владе, а завршен испред зграде парламента, према проценама извештача, учествовало је неколико хиљада грађана, који су се изјаснили против увођења албанског језика као другог званичног језика и федерализације Македоније.

Скупу, који је организовала новоформирана Грађанска иницијатива за заједничку Македонију, присуствовали су неки од најзначајнијих заговорника владавине ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

На протесту је прочитан проглас у коме се тражи од политичких партија да поштују Устав Македоније и да се обавежу да неће радити на промени имена и суштине унитарне државе, као и да не прихватају платформе које су направљеме за туђе интересе и чији је циљ разбијање Македоније.

У иницијативи за заједничку Македонију наводе да немају везе са ВМРО-ДПМНЕ, а на скупу нису били дозвољени страначки симболи.

Како преносе медији блиски ВМРО-ДПМНЕ, у иницијативи наводе да су и сами "изненађени бојем људи који су им се прикључили само 12 сати након формирања", процењујући да је скупу присуствовало око десет хиљада грађана.

Лидер владајућег ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио је синоћ председника опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зорана Заева, који се са албанским партијама договара о коалиционој влади, да припрема редефинисање и промену имена Македоније и позвао народ да брани државу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи