Подгорица, суђење осумњиченима за тероризам биће јавно

Суђење осумњиченима за покушај тероризма 16. октобра у Црној Гори биће отворено за јавност, а истрага води ка Главној обавештајној управи Руске федерације, рекао је црногорски шеф дипломатије Срђан Дармановић.

Срђан Дармановић је подсетио да су случај откриле црногорске службе у координацији са пријатељима и савезницима.

"Наглашавамо улогу српске владе и српског премијера (Александар Вучић) који нам је доставио бројне доказе јер је тај злочин припреман на српској терориторији која је том приликом злоупотријебљена. Разменили смо информације и са нашим НАТО савезницима. Нарочито мислим на САД и Уједињено Краљевство", нагласио је Дармановић.

Дармановић је у Одбору за спољне послове Европског парламента у Бриселу подсетио да главни специјални тужилац Миливоје Катнић има рок до 15. априла да подигне оптужницу.

"Главни специјални тужилац је 100 одсто уверен да има чврст предмет. Црногорска јавност сад чека оптужницу. Постоје елементи истраге које тренутно не можемо да откријемо, али суђење ће бити отворено за јавност која ће моћи да испрати оно што се буде дешавало", рекао је Дармановић, пренео је портал ЦдМ.

Дармановић је нагласио да је то "доста озбиљна прича".

"То није измишљотина ни видео игрица, нити је реч о политичкој игри и манипулацији већ о покушају који је могао да дестабилизује Црну Гору", рекао је Дармановић.

Подсетио је да Русија негира било какву умешаност у случај иако су два осумњичена Владимир Попов и Едуард Широков руски држављани.

"Кад смо се Русији обратили кроз међународну-правну помоћ они су могли само да кажу да су они њихови држављани и да су пасоши стварни. Ипак, преко пољских пријатеља дошли смо до информације да једно име није право", рекао је Дармановић.

Реч је о човеку који се зове Едуард Шишмаков а који је радио као помоћник руског војног аташеа у амбасади у Пољској. Он је протеран из Пољске због сумње да је шпијунирао за Москву.

У његовом старом пасошу пише да се презива Шишмаков, а у новом који је издат у августу 2016. године, крај слике, како изгледа, истог човека пише презиме Широков.

"Видећемо је ли све повезано са Кремљом, јесу ли умешане обавештајне агенције или ће тврдити да су то људи које немају везе с државним органима и да немају ништа с владом. Нажалост, све ове активности се преклапају с притиском руских званичника који се противе нашем члнаству у НАТО и начину на који бисмо ми могли одлучити о том питању", рекао је Дармановић.

Казао је да не може да тврди да су те две ствари повезане 100 одсто, али да главном специјалном тужиоцу треба дати време да овај случај изведе пред суд и да утврди ко је и извршилац и налогодавац... 

"Све води према обавештајној заједници, могуће ка ГРУ (Главној обавештајној управи Руске Федерације)", нагласио је шеф црногорске дипломатије.

Подсетио је и да опозиција бојкотује Скупштину - и то управо јер тврде да изјашњавање грађана на парламентарним изборима 16. октобра није било слободно.

"Они су у бојкоту, али их то није спријечило да преузму власт у општинама гђе су освојили власт на изборима", рекао је Дармановић алудирајући на резултат избора у Будви и Котору.

Дармановић ће се сутра састати са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, као и са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво