Додик: Најбоље би било када би Изетбеговић повукао захтев

Председник Републике Српске Милорад Додик верује да ће Међународни суд правде у Хагу експресно решавати захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, те да је, како је рекао, за очекивати да ће он бити одбачен.

Зато би, каже Додик, најбоље било да је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић смогао снаге после свега и повукао тај захтев, након чега би, можда, и могла да се прихвати његова наводно "пружена рука".

Додик, наиме, сматра да постоји доста индиција да је таква пријава у потпуности незаконита и нереална.

На питање да прокоментарише то што је Међународни суд правде у Хагу послао писмо члановима Председништва БиХ, Додик је рекао да делује да суд брзо решава то питање.

"Не бих сада улазио у процедуру свега тога, али делује ми да суд експресно решава то питање, уколико је то тако. Апсолутно је јасно да нема никаквог правног основа за даље бављење тим питањем и задржавање те теме на дневном реду, само даље продубљује кризу у БиХ", додао је Додик.

Председник Републике Српске је рекао да би најбоље било да је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић смогао снаге после свега и повукао тај захтев, након чега би, можда, и могла да се прихвати његова наводно "пружена рука".

Додик је нагласио да ће Народна скупштина Републике Српске сутра имати једно од важних заседања, на којем треба да артикулише ставове за будућа понашања о важним питањима у БиХ, пренела РТРС.

"Све време након Дејтонског споразума, тај споразум је кршен на штету Републике Српске и српског народа, томе треба стати у крај и вратити се изворном Дејтону и то поставити као наше основно тражење везано за наш даљи останак у некој квази државној заједници - БиХ", закључио је Додик, пренела је РТРС, позивајући се на Срну.

Додик је истакао да је наивно веровати да је "криза коју је и овога пута проузроковао бошњачки политички врх само питање самовоље Бакира Изетбеговића".

"Треба ли да се подсећамо и осталих бошњачких лидера који су у својој политичкој платформи имали за циљ урушавање Републике Српске. Зато сутра очекујем да сви заједно покажемо неопходну и озбиљност и одговорност према Републици Српској", каже Додик, преносе бањалучки медији.

Изразио је очекивање да ће све политичке партије сутра на одговоран начин приступити кризи у БиХ, која није произведена у Председништву БиХ, нити може тако лако бити решена само седницом Председништва.

Говорећи о обележавању 1. марта као такозваног "дана независности БиХ" председник РС је рекао да је то обична провокација политичког Сарајева и поручио да тај датум није, нити ће икада бити празник.

Председник Републике Српске је данас у Прокупљу присуствовао обележавању стогодишњице Топличког устанка и изјавио да је његово присуство у складу са ранијим договором влада Србије и Српске о заједничком обележавању важних догађаја.

Говорећи о Топличком устанку, Додик је подсетио да су пре 100 година Срби, који су остали на том простору под окупационом зоном Бугара, једини у Европи подигли устанак, јер нису хтели да ратују у бугарској војсци против Срба који су се враћали отаџбини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво