Сарадња младих полазна тачка за помирење у региону

Регионална канцеларија за младе, договорена у оквиру Берлинског процеса, допринеће помирењу у региону, разбијању предрасуда и стереотипа и већој сарадњи и мобилности младих, речено је у емисији "Окружење".

Учесници у формирању Регионалне канцеларије, која ће обухватити младе из БиХ, Србије, Црне Горе, Косова, Македоније и Албаније, поручили су да је сарадња младих одлична полазна тачка за постизање помирења у региону и темељ за здравију и бољу сарадњу међу грађанима, који из економских разлога, али и због разних предрасуда, немају често прилику да комуницирају и размене искуства.

Учесник пројекта из Подгорице Един Кољеновић рекао је у емисији у продукцији Центра за демократију и помирење у Југоисточној Европи (ЦДРСЕЕ) да су истраживања показала да постоји висока етничка дистанца међу младим људима у региону, што је забрињавајуће.

Истиче да је помирење у региону могуће и да зависи само од данашње генерације.

Циљ Регионалне канцеларије је да анимира младе, који не путују довољно по региону, да се укључе у разне програме, који се можда неће увек директно тицати помирења, већ културе или спорта, али ће допринети превазилажењу унутрашњег осећаја антагонизма или уклонити предрасуде.

Кољеновић каже да је канцеларија добила значајну помоћ Европске комисије и француско-немачке канцеларије за младе, те да се очекују и конкретна новчана средства од ЕК када почну с радом.

Магистар политичких наука из Сарајева Амела Сачић каже да је Регионална канцеларија одличан начин да се поставе здрави темељи за што бољу сарадњу у региону, наводећи да постоји воља младих, сектора цивилног друштва, али и власти да се почну решавати њихови системски проблеми.

"Рад канцеларије би требало да иде као томе да успоставимо бољу сарадњу и да креирамо боље услове живота свих младих у региону", навела је Сачићева.

Сматра да се помирење у региону не може постићи преко ноћи, али да су млади одлична полазна тачка, јер су једини који нису оптерећени прошлошћу.

"Млади тек онда када се сретну и размене искуства лицем у лице, виде да нису толико другачији и то је одличан начин да се изађе из изолованости", истакла је Сачићева.

Наводи и да је препозната потреба да Хрватска и Словенија, које нису потписнице споразума из Беча, буду део Канцеларије, јер имају заједничку прошлост, али да у тим земљама за сада не постоји политичка воља за то.

Учесник у формирању Регионалне канцеларије из Тиране Крешник Лока каже да живимо у друштву у којем се омладина сматра пасивном и да зато млади треба да се окупе како би заједно радили на смањењу незапослености и отклањању баријера.

Сматра да је оснивање канцеларије историјски догађај за младе у последњих више од двадесет година и да је сигуран да ће имати утицај и на многе генерације које ће тек доћи.

Наводи и да је помирење у региону тешко постићи, али да је то неопходно.

"Млади су као пластелин, њихово је мишљење могуће формирати, а до помирења се може доћи само кроз позитивне утицаје", рекао је Лока, наводећи да треба доћи до тога да млади сами, из сопственог искуства, извлаче закључке о прошлости и односима међу народима.

Нагласио је да постоје практичне потешкоће у кретању и мобилности младих, али и да често они нису заинтересовани за путовање у регион.

"За жаљење је што млади Западног Балкана треба да путују преко Истанбула да би стигли до Босне или до Сарајева или морају да користе транзитне путеве да би стигли у Србију", навео је Лока.

Подсећа да је Берлински процес, у оквиру којег је и пројекат канцеларије, покренула немачка канцеларка Ангела Меркел, те да ЕУ жели да постоји чвршћа сарадња земаља на Балкану.

Учесница у формирању канцеларије за младе из Београда Марија Булат каже да рад канцеларије треба да подрже млади, организације цивилног друштва, институције, професори, уметници, између осталог и предлагањем пројеката.

Наводи да је мобилност младих у региону на ниском нивоу, махом због лоше економске ситуације, али и бројних предрасуда и стереотипа, као и чињенице да млади нису упознати са могућностима које пружају разни пројекти.

Тврди и да ће канцеларија омогућити размену ученика и студената, али да ће се посебно фокусирати на оне људе који и не желе да путују, како би променили своје мишљење.

Споразум о оснивању Регионалне канцеларије за младе, на иницијативу Србије и Албаније, потписан је 4. јула на самиту лидера Западног Балкана у Паризу, потписнице су и БиХ, Црна Гора, Косово, Македонија, а седиште ће бити у Тирани.

Идеја је зачета пре неколико година, а подржале су је, осим влада и организације цивилног сектора и Европска унија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи