Tромп: У оквиру ревизије пресуде и заштићени стенограми ВСО

Професорка на Универзитету у Амстердаму и бивша истражитељка у Хашком трибуналу Невенка Тромп рекла је да би за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије за геноцид, поред доказа који ће формално испуњавати услов за покретање ревизије могли бити искоришћени и стенограмски записи Врховног савета одбране који су постали доступни јавности у марту 2011.

Невенка Тромп рекла је за агенцију Бета да је бивша хашка тужитељка Карла дел Понте у интервјуу Њујорк тајмсу у априлу 2007. године навела да је "у договору сa Гораном Свилановићем пристала на заштиту страница стенограмских записа Врховног савета одбране по избору Београда који је требало да буду употребљени као доказ и у случају против Слободана Милошевића пред Хашким трибуналом".

"Та чињеница је била доступна правном тиму БиХ и пре 2007, јер је то објавио Институт за рат и мир већ 2005. у којем се цитира и сам Свилановић како потврђује договор с Карлом дел Понте који су склопили 2003. године. Ипак, ниједан од заштићених делова тих докумената није ушао у судски поступак у тужби за геноцид пред МСП јер их је правни тим БиХ прекасно желео укључити у доказни материјал. Ти документи су у целокупности постали доступни јавности у марту 2011. у случају који је вођен пред Хашким судом против генерала Момчила Перишића" рекла је Тромпова.

Навела је да с обзиром на то да БиХ није реаговала на тај датум и у року од шест месеци покренула поступак ревизије, у случају да неки други документи послуже као формални критеријум за покретање ревизије, ови, првобитно заштићени, а сад јавни делови ВСО документа могли би бити укључени у поступак ревизије.

Невенка Тромп рекла је да не зна каква је стратегија правног тима БиХ.

"Избор докумената и доказа ће зависити од правног приступа адвокатског тима. Документи који задовољавају критеријум од шест месеци су потребни и ја претпостављам да им је позната чињеница да је на основу једног другог интерног договора из 2005. године између Карле дел Понте и Расима Љајића који је задужен за сарадњу Београда с Хашким трибуналом, заштићено пуно других докумената које је Београд доставио Хагу. О том договору извештавали су медији у БиХ већ од 2010, па на даље", рекла је Тромпова.

Бивша истражитељка навела је да је значајна чињеница да тај договор из 2005. постоји и да ти документи као такви постоје у великом броју.

"Зато се може очекивати да ће правни тим Сакиба Софтића тражити те документе службеним путем и мандатом који том тиму даје чињеница да се ту заступа БиХ, државу чланица УН. Међутим, не сме се заборавити нити могућност појављивања релевантних докумената из разноразних службених извора и архива неких земаља које су биле активне у међународној заједници за време рата у БиХ", оценила је Тромпова.

Додала је да ће о свему томе одлучивати судије МСП и да ће свака одлука коју они донесу "бити коначна и прихваћена од свих страна јер се ту исцрпљују све правне могућности".

Правни тим БиХ предао је јуче захтев за покретање поступка ревизије пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије.

БиХ је 1993. године поднела тужбу због геноцида против тадашње Савезне Републике Југославије Међународном суду правде у Хагу као највишој судској инстанци УН.

Међународни суд правде је 26. фебруара 2007. пресудио да Србија не може бити сматрана одговорном за геноцид почињен у Сребреници од снага РС али да је прекршила Конвенцију о геноциду тиме што није учинила све што је било у њеној моћи да спречи геноцид, а потом није казнила нити предала починиоце Хашком трибуналу.

Рок за подношење захтева за ревизију пресуде је 10 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи