Загреб, одбачена пријава десничарске странке против "Новости"

Жупанијско државно тужилаштво у Загребу одбацило је кривичну пријаву против недељника "Новости", његових уредника, новинара и издавача, коју је десничарска Хрватска странка права поднела због објављивања песме "Лијепа наша хаубицо" у августу 2015.

Пријава је одбачена с образложењем да је реч о сатиричном тексту који представља облик слободе мишљења и изражавања загарантоване Уставом Републике Хрватске, наводи се у решењу достављеном Танјугу.

Председник Хрватске странке права Данијел Срб, који је након објаве песме покренуо једну од многобројних хајки на Новости, гласило Српског народног већа, разгласивши да оне вређају хрватски народ и државу, у кривичној пријави је тврдио да је тај недељник извргнуо руглу и презиру текст химне Републике Хрватске.

Сличну пријаву, уз тврдњу да су Новости "на посебно дрзак и безобзиран начин пародирале текст службене химне Републике Хрватске", поднела је и Бранитељска пољопривредна задруга "Домаћин".

Пријављени су били недељник Новости, његов издавач Милорад Пуповац, аутор песме Никола Бајто, уредница Портала Новости Тамара Опачић и тадашњи главни уредник Новости Ивица Ђикић.

У образложењу судског решења се наводи да је у истражном поступку утврђено да спорни текст представља облик слободе изражавања, што је у складу са Уставом, који гарантује слободу мишљења и изражавања мисли.

Притом, како се наводи, потребно је водити рачуна да прихваћени стандарди слободе изражавања у демократском друштву подразумевају изношење и оних информација и ставова који нису општеприхваћени.

Констатовано је и да је поменути текст у складу са праксом Европског суда за људска права и у конкретном случају нису остварени елементи пријављеног кривичног дела, нити било којег другог кривичног дела за које се поступак спроводи по службеној дужности.

Иначе, због хајке коју је Данијел Срб покренуо неоснованим оптужбама, Новости и њихов издавач су месецима били изложени отровним коментарима у медијима и на друштвеним мрежама.

У кампањи оцрњивања су учествовали и бројни политичари, па је посланик у Сабору из ХДЗ-а и председник Хвидре Јосип Ђакић тражио престанак буџетског финансирања тог недељника.

Решењем Жупанијског државног тужилаштва у Загребу демантовани су практично они који су у последњих годину и по тврдили да је објавом песме прекршен закон, односно да је нанесена увреда хрватском народу и повређен углед хрватској држави.

Заправо су сви они, укључујући и председницу Републике, последњих годину и по неосновано блатили и вређали углед недељника Новости.

Споменуто решење, које се позива и на праксу Европског суда за људска права, важно је и у контексту најновијих напада на Новости које је покренуло удружење "У име обитељи", злонамерно интерпретирајући писање тог листа и теретећи га својим лажним оптужбама о ширењу мржње према хрватском народу и држави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво